Od politike, zaboravili da je popis istorijski trenutak za osobe sa invaliditetom

Podaci sa popisa će omogućiti kreiranje politika i projektovanje budžeta koji se na naki način odnose na osobe sa invaliditetom.
78 pregleda 0 komentar(a)
Filipa Rajković, Foto: Vesko Belojević
Filipa Rajković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.03.2011. 08:29h

Politizacijom crnogorskog popisa stanovništva, koji će se održati za manje od pola mjeseca, potpuno je zaboravljena jedna činjenica – prvi put će popisni listić sadržati pitanja o invalidnosti, što je izuzetno značajno za tu populaciju, kazali su iz Udruženja paraplegičara Crne Gore.

V.d. izvršnog direktora Filipa Rajković je kazala “Vijestima” da su ta pitanja bitna, jer će konačno postojati procjene o brojnosti osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori, te da će se znati i njihova rasprostranjenost po regijama, što će usloviti i kreiranje politike i projekte od važnosti za tu populacju.

"Zbog toga što političke stranke i druge zainteresovane strane, naglasak stalno stavljaju na to da je navodno popis ispolitizovan, u sijenci je činjenica da je on istorijski trenutak za osobe sa invaliditetom", rekla je Rajković.

U Crnoj Gori ne postoji jedninstvena baza podataka o broju osoba sa invaliditetom (OSI), pa jedine relevantne informacije dolaze od procjena Svjetske zdravstvene organizacije, prema kojima 10 odsto svake države otpada na osobe sa invaliditetom.

"Ne sviđa nam se to što se insistira na tome da nije riječ o obaveznim pitanjima, što može navesti građane na utisak da na njih ne mora uopšte da odgovara. Prema Ustavu, Vas niko ne može da natjera da odgovorite ni na neko drugo pitanje", kazala je ona.

Podaci sa popisa će pružati mogućnost za kreiranje politika i projektovanje budžeta koji se na naki način odnose na osobe sa invaliditetom

Rajković je zato apelovala na pripadnike populacije osoba sa invaliditetom da daju svoj doprinos i odgovore na pitanja koja ih se tiču.

"Podaci sa popisa će pružati mogućnost za kreiranje politika i projektovanje budžeta koji se na naki način odnose na osobe sa invaliditetom", rekla je Rajković.

Iako nijedna država nije obavezna da uvodi pitanja o invalidnosti u popis stanovništva, organizacije koje zastupaju tu populaciju su instistirale da se to pitanje uključi i prilikom popisa stanovništva.

Iako nijedna država nije obavezna da uvodi pitanja o invalidnosti u popis stanovništva, organizacije koje zastupaju tu populaciju su instistirale da se to pitanje uključi i prilikom popisa stanovništva

Rajković je, međutim, kazala da čak i najsavršenija pitanja mogu da daju samo približne odgovore, jer postoji i određeni procenat ljudi koji neće željeti da odgovore na ta pitanja.

Dobijeni podaci, kako je rekla, daće mogućnost da se rade ankete koje se tiču isključivo invalidnosti.

Nadležne ustanove u Crnoj Gori do sada su baratale isključivo podacima o broju korisnika određenih usluga koje se vezuju za populaciju osoba sa invaliditetom.

Bonus video: