Crveni krst Crne Gore otvorio žiro račun za pomoć Japanu

Postoji i mogućnost dogovora sa mobilnim operaterima oko otvaranja donatorskog broja, ali će se o tome odlučivati narednih dana
98 pregleda 0 komentar(a)
japan, Foto: Rojters
japan, Foto: Rojters
Ažurirano: 16.03.2011. 21:58h

Nakon što je cunami visok deset metara uništio sjeveroistok Japana, Crveni krst Crne Gore ponudio je pomoć toj azijskoj zemlji.

Od četvrtka će i crnogorski građani imati mogućnost da pomognu građanima Japana i to preko žiro računa u Hipotekarnoj banci 520-2944-70, saopštio je Crveni krst.

Milica Kovačević, saradnica za informisanje je najavila da postoji i mogućnost dogovora sa mobilnim operaterima oko otvaranja donatorskog broja, ali će se o tome odlučivati narednih dana.

Ona je kazala da je ta organizacija u svakodnevnoj komunikaciji sa Međunarodnom federacijom Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koja koordinira sve aktivnosti koje se tiču slanja pomoći u ugrožena područja.

Na pitanje da li su građani u finansijskoj mogućnosti da prikupe značajniju svotu novca, Kovačević je kazala da su prethodna iskustva pokazala da mali broj ljudi pomaže novčano.

“Ne očekujemo veliku sumu, ali svaki euro se cijeni. U ovom slučaju najvažnija je naša humanost. Mogu reći i da oni koji najmanje imaju, najviše daju”, objasnila je Kovačević.

Japan Crnoj Gori donirao 15 miliona eura

Japan je zemlja koja je više od deceniju pomagala balkanske države i to često bespovratnom novčanom pomoći. Prema informacijama na Vladinom sajtu, od 1999. godine je Japan donirao Crnoj Gori 15 miliona eura.

Na pitanje što će crnogorska Vlada učiniti da uzvrati pomoć zemlji koja je pomogla brojnim školama i bolnicama, “Vijesti” juče nijesu dobile odgovor iz Ministarstva vanjskih poslova.

Posljednja donacija Japana Crnoj Gori bila je početkom marta kada je uz prisustvo ambasadora te zemlje Tošia Cunozakija darovano sanitetsko vozilo za rožajski dom zdravlja, a obrazovnom centru u Šavniku zamijenjeni su prozori. .

Samo u septembru prošle godine novac od poreskih obaveznika iz te azijske zemlje pomogao je da se na Osnovnoj školi “Milorad Musa Burzan” zamijene dotrajali prozori, nabavi vozilo za odvoz otpada Komunalnom preduzeću iz Kotora, u vrijednosti 68,9 hiljada eura. Istog mjeseca uz pomoć Japana Pljevlja su dobila ambulantno vozilo i opremu koja vrijedi oko 60 hiljada eura, a uloženo je i 15 hiljada eura za modernizaciju dvije osnovne škole u toj opštini.

Sa više od sto hiljada eura Japan je pomogao domove zdravlja u Beranama i Andrijevici, dok je više od 50 hiljada poklonjeno za tivatsku školu “Drago Milović”.

Bonus video: