Husović: Lim mora u korito, da bi se spriječile poplave

Tokom posjete Andrijevici saopšteno je da je u prošlogodišnjim poplavama na tom području pričinjena šteta od oko 2,5 miliona.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2011. 17:01h

Ministar bez portfelja Rafet Husović, koji je i predsjednik Komisije za suzbijanje posljedica od elementarnih nepogoda, boravio je u Beranama i Andrijevici, i obišao lokacije koje su najviše stradale u posljednjim poplavama.

Husović je gradonačelniku Vuki Goluboviću saopštio da je Vlada opredijelila novac u iznosu od 10 odsto od procijenjene štete po domaćinstvu, te da će raditi na obnovi oštećene infrastrukture.

Savjetovao je kako treba raditi na preventivi, te da se u tom pogledu već razgovaralo sa predstavnicima UN-a i Evropske investicione banke.

Golubović je rekao da sredstva domaćinstvima nijesu dodijeljena, da će to tek da bude urađeno, i to u visini od 20 odsto od procijenjene štete.

Rekao je kako je u saradnji sa donatorima UNHCR-om i HELP–om, postavljena obaloutvrda kod izbjegličkog naselja Riversajd, a da Opština planira da je izgradi na kompletnom području grada, sa obje strane Lima.

“Najveća opasnost od izlivanja Lima postoji na području naselja Talum. Smatramo da treba raspisati tender za čišćenje korita Lima od nanosa, kako bi se pristupilo izgradnji obaloutvrda, u dužini od minimum pet kilometara. Osim toga, u toku je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju gradskog mosta, što radi Građevinski fakultet u Podgorici, i očekuje se da realizacija tog projekta počne uskoro”, rekao je Golubović i dodao da se planira izgradnja još jednog mosta na Limu, u gradu.

Tokom posjete Andrijevici saopšteno je da je u prošlogodišnjim poplavama na tom području pričinjena šteta od oko 2,5 miliona, od čega se 1,5 miliona odnosi na štete u infrastrukturi. Andrijevica je do sada dobila 83.000 eura pomoći od Vlade.

Bonus video: