Japan Crnoj Gori 15 miliona eura pomoći, a mi...

Dok se iz regiona već šalje i prikuplja pomoć japanskom narodu, Crna Gora zaboravila vrijedne donacije iz te zemlje.
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2011. 10:14h

Dok u regioni, makar simbolično preko Crvenog krsta, Karitasa i lokalnih samouprava, građani prikupljaju, makar simboličnu novčanu pomoć za građane Japana, u Crnoj Gori još niko nije objavio takvu namjeru.

Japan je država koja je minule decenije itekako pomagala balkanske države, vrlo često bespovratnom novčanom pomoći.

"Ukupan iznos japanske pomoći Crnoj Gori od 1999. godine iznosi 15 miliona eura", piše na sajtu Vlade Crne Gore.

Bespovratna pomoć

Nedavno su ambasador Japana Tošio Cunozaki i direktor Doma zdravlja Rožaje dr Hajran Kalač potpisali ugovor o donaciji . Vlada Japana donira Domu zdravlja Rožaje opremljeno ambulantsko vozilo i laboratorijsku opremu vrijednu 71.677 eura.

2003. godine, japanska vlada je crnogorskom zdravstvu poklonila 450 hiljade eura kojim se finansirala priprema projekta unapređenja sistema zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

Sekretar ambasade Japana u Srbiji Tetsuja Tsubota 2007. godine je tada rekao da ukupna pomoć Japana Crnoj Gori inosila 6,7 miliona eura. Bespovratna pomoć u raznim oblastima iznosila je 3,5 miliona eura.

"Pošto se radi o novcu koji su obezbijedili japanski poreski obveznici, s posebnom pažnjom bih zamolio da projekat bude realizovan na vrijeme i na pravi način", rekao je tada Tsubota.

U maju 2010. godine ministar inostranih poslova Milan Roćen i ambasador Japana Tošio Cunozaki potpisali su ugovor o donaciji Vlade Japana za projekat hitne sanacije vodosnabdijevanja grada Podgorice. Iznos ove donacije je, kako je saopšteno, 4,4 miliona eura.

Iste godine, Vlada Japana je donirala 68.900 eura Javnom komunalnom preduzeću Kotor za nabavku vozila za prikupljanje smeća.

Prokuplje prvo u Srbiji

U znak zahvalnosti za pomoć japanske vlade, odbornici opštine Prokuplje, u Srbiji, juče su jednoglasno odlučili da se Japanu uputi 10.000 dolara humanitarne pomoći.

Kompanija Vip mobajl saopštila je da je aktivirala SMS broj 2001 za sve svoje korisnike koji donacijom žele da pomognu građane Japana.

I hrvatski Crveni krst prikuplja donacije za pomoć žrtvama potresa i cunamija, a pomoć se prikupljai preko Karitasa.

Na sajtu Crvenog krsta Crne Gore nema nikakve informacije o eventualnom prikupljanju pomoći za japanski narod.

Bonus video: