Zatvoren "Od sumraka do svitanja", zbog točenja alkohola maloljetnicima

Nakon zatvaranja noćnog kluba „Stara Podgorica” Turistička inspekcija u petak veče zbog istog prekršaja zapečatila je i lokal “Od sumraka do svitanja” u Njegoševoj ulici.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2011. 17:08h

Zamjenik glavnog inspektora Turističke inspekcije Svetlana Šljivančanin izjavila je da zbog točenja alkohola grupi od pet maloljetnika naložili vlasniku da zatvori poznati lokal.

"U petak veče u lokalu smo zatekli pet maloljetnika u ispijanju alkohola. Pokrenuli smo zahtjev za pokretanje postupka i mislim da nas sada i mladi ljudi, ali vlasnici lokala, ozbiljnije shvataju", rekla je Šljivančanin, napomenuvši da će nastaviti sa akcijom.

Od 1. januara kontrolisano 53 ugostiteljska objekta

U januaru je zabilježen slučaj četrnaestogodišnjaka iz Podgorice, koji je završio u bolnici zbog teškog trovanja alkoholom. U posljednje tri godine registrovano je desetak slučajeva teškog trovanja alkoholom mlađe djece

Inspekcijske službe su od 1. januara kontrolisale 53 ugostiteljska objekta, a u pet lokala zatekli su osoblje kako poslužuje alkohol osobama mlađim od 18 godina. Inspektori su izdali rješenje o zabrani točenja alkohola maloljetnim licima, izrečene su dvije mandatne kazne od 330 eura i tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Šljivančanin je ranije izjavila da su inspektori pokušavali da djeluju preventivno, ali blaže mjere nijesu dale očekivane rezultate.

"Zato smo počeli da zatvaramo lokale", rekla je tada Šljivančanin, istakavši da su takve mjere neophodne u cilju zaštite života i zdravlja djece.

Prema Zakonu o turizmu za točenje alkohola maloljetnim licima propisana je kazna od 550 do 3.300 eura.

Kazna za pravno lice je od dvostrukog do desetostrukog iznosa minimalne zarade, odnosno od 110 do 550 eura. U saradnji sa Odeljenjem za suzbijanje maloljetničke delikvencije Centra bezbjednosti Podgorica, Turistička inspekcija će nastaviti sa kontrolom ugostiteljskih objekata.

Najviše djece u alkoholisanom stanju četvrtkom, petkom i subotom

U januaru je zabilježen slučaj četrnaestogodišnjaka iz Podgorice, koji je završio u bolnici zbog teškog trovanja alkoholom. U posljednje tri godine registrovano je desetak slučajeva teškog trovanja alkoholom mlađe djece.

Iz Urgentnog centra u Kliničkom centru Crne Gore izjavili su ranije da najviše djece u alkoholisanom stanju primaju četvrtkom, petkom i subotom i to najčešće ljeti. Ljekari su saopštili da veliki broj njih između 16 i 17 godina završi u Urgentnom na ispiranju želuca, kao i da nije mali broj djevojčica koje zbog pijanstva zatraže pomoć u nekoj zdravstvenoj ustanovi.

Ljekari tvrde da se djeca najčešće napiju na privatnim žurkama i da godišnje ljekari Urgentnog cetra evidentiraju i do deset takvih slučajeva.

Bonus video: