Više od milion eura za opremanje škola na sjeveru

Strategija razvoja za sjever zemlje obuhvatiće srednje škole u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Žabljaku, Mojkovacu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama i Šavniku
0 komentar(a)
skola, Foto: Arhiva Vijesti
skola, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.03.2011. 14:27h

Srednje stručne škole treba da posvete više pažnje na upisnu politiku kako bi prestale da proizvode teže zaposliv kadar, poručeno je na predstavljanju Strategije razvoja stručnog obrazovanja za sjever Crne Gore.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković kazao je i da se nada da će Strategija zaustaviti migraciju mladih ljudi iz sjevernih opština.

"Ako pogledamo analizu kretanja stanovništva, zaposlenosti i nezaposlenosti onda možemo reći da imamo trend da omladina napušta sjeverni dio Crne Gore. Najveći procenta migracije je u opštini Plužine, ali i u Šavniku i Žabljaku", kazao je on.

Strategija razvoja stručnog obrazovanja za sjever zemlje urađena je uz podršku Luksemburškog projekta MNE/011 i obuhvatiće srednje škole u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Žabljaku, Mojkovacu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama i Šavniku.

Rajković je istakao i da će kroz školovanje vanrednih učenika i odraslih biti smanjena nezaposlnost, dok će se otvaranjem viših stručnih škola poboljšati obrazovna ponuda

Tako će Srednja mještovita škola u Andrijevici dobiti 143 hiljade, Srednja stručna škola "Vukadin Vukadinović" u Beranama 255 hiljada, od čega će 112 hiljada biti potrošeno za matičnu, a 143 za školu u Petnjicu.

Srednje stručne škole u Bijelom Polju i Mojkovcu dobiće za te svrhe 177 hiljada, za Plav je opredijeljeno 185, dok će za adaptaciju i opremanje škole u Rožajama biti utrošeno 163 hiljade.

Rajković je istakao i da će kroz školovanje vanrednih učenika i odraslih biti smanjena nezaposlnost, dok će se otvaranjem viših stručnih škola poboljšati obrazovna ponuda. On je najavio i da će buduća razvojana politika države biti zasnovana na tome da se resursi sjeverne regije što bolje iskoriste i valorizuju.

"Aktivnosti koje su do sada realizovane nijesu dovoljno iskoristile potencijal za razvoj turizma u kontinentalnom dijelu, niti raspoloživi šumski i energetski potencija, ali ni mogućnost razvoja poljoprivrede u dijelu proizvodnje zdrave hrane", objasnio je on.

U 17 škola na sjeveru nastavu pohađa 9.182 učenika

Jedna od novina koje predviđa Strategija i akcioni plan tiče se segmenta praktične nastave, definisanja obrazovnih programa, kao i njihove revizije u skladu sa lokalnim potrebama, upisnom politikom i menadžmentom škole.

Samostalna savjetnica u Ministarstvu prosvjete i sporta Zora Bogićević dodala je da na sjeveru ima 17 srednjih škola koje pohađa 9.182 učenika, od čega je njih 66 odsto, odnosno 6.084 završava stručne škole.

"Vlada je u decembru 2009. usvojila Strategiju razvoja stručnog obrazovanja za 2010-2014. godinu. Akcionim planom predviđena je izrada dokumenata koji će stručni i mješovitim školama sa sjevera pomoći da maksimalno iskoriste svoje potencijale, rade na razvoju i povezivanju i daju doprinos razvoju opština i regije u cjelini", poručila je ona.

Rajković je pozvao roditelje i buduće srednjoškolce da se u narednom periodu u srednjim stručnim školama informišu o obrazovnim programima koje se nude u tim ustanovama.

Bonus video: