Mještani poručili: Ne damo kuće ni po cijenu odlaska u zatvor

U Podgorici prema zvaničnim podacima iz katastra ima od 15 do 16 hiljada nelegalnih objekata, a taj broj je prema procjenama u stvarnosti mnogo veći
233 pregleda 0 komentar(a)
protest legalizacija objekata, Foto: Borko Ždero
protest legalizacija objekata, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 01.04.2018. 17:13h

Građani koji su nelegalno sagradili kuće na području Podgorice protestovali su ispred zgrade Skupštine Crne Gore, nezadovoljni postupkom legalizacije i ponuđenim cijenama.

Predstavnik mještana iz Park šume u zagoriču Radovan Jeremić rekao je da je u regionu najskuplja legalizacija u Crnoj Gori.

"Prepisuju zakone iz regiona, ali kada je legalizacija u pitanju nijesu. U regionu se može legalizovati za stotinu eura i to se može provjeriti", kazao je Jeremić.

Vlado Vlahović je kazao da su svi bili svjesni da grade na državnom zemljištu.

"Ali to smo uradili u periodu sankcija, propadanja preduzeća", kazao je Vlahovic.

Dodao je da su "odvajali od usta i da su više gladni, nego siti stvarali od muke domove".

Darko Vešović je poručio da mještani neće dati kuće ni po cijenu odlaska u zatvor.

Jedan od zahtjeva sa protesta mještana je da za zemlju na kojoj su napravili kuće ne plate ni cent, odnosno da im se pokloni, "jer su mnogi građani decenijama izdvajali u stambene fondove propalih preduzeća i ostali bez stanova, koje su trebali da dobiju".

"Legalizacija naselja, a ne objekata, obezbjeđivanje osnovnih uslova za život u takozvanim neformalnim ili nelegalnim naseljima, odnosno dovođenje vode, struje, izgradnja puteva i kanalizacije, zaštita od političkog uticaja neobrazovanih i slabostojećih građana, zaštita socijalnim programom", saopštio je zahtjeve Želimir Popović.

Kako je istaknuto, predstavnici mještana iz svih neformalnih naselja, u ponedjeljak će u 11 časova tražiti prijem kod gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića.

Odbornici vladajuće većine u Skupštini Glavnog grada usvojili su odluku o komunalijama za bespravne objekte 16. marta, a gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je najavio da građanin koji ima kuću od 100 kvadrata na svom zemljištu u zoni pet (Zagorič), ako plaća gotovinski, komunalije će platiti 2.100, a u ratama 2.451 euro.

Iz Glavnog grada tvrde da su vodili računa o socijalnom statusu vlasnika nelegalnih kuća i da je upravo zbog toga Stijepović podnio amandman, kojim je omogućio da legalizacija bude povoljnija.

Rok za prijavu za legalizaciju ističe 15. jula, a pored Podgorice, samo je još nekoliko Opština u Crnoj Gori odredilo cijene komunalija.

Procedura za legalizaciju je i pored toga što većina opština nije bila usvojila Odluku o komunalijama počela još 16. oktobra prošle godine.

U Podgorici prema zvaničnim podacima iz katastra ima od 15 do 16 hiljada nelegalnih objekata, a taj broj je prema procjenama u stvarnosti mnogo veći.

Bonus video: