U mentalitetu našeg naroda je da daruje, daleko je to od korupcije

Sindikat će zaštititi svakog doktora, sestru i sve zaposlene u sistemu zdravstva jer rade težak, odgovoran i human posao
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2011. 12:40h

Istraživanje Centra za ekonomski razvoj i preduzetništvo prema kojem je neformalno plaćanje najveći problem u zdravstvu, ne odslikava pravo stanje jer u mentalitetu naroda da daruje, što je daleko od korupcije, ocijenjeno je iz Sindikata zaposlenih zdravstva i socijalne zaštite.

Istraživanje Ocjena integriteta zdravstvenog sistema pokazalo je da je najveći procenat bolničkih pacijenata dao novac zaposlenima u Opštoj bolnici na Cetinju i Beranama, kao i u Kliničkom centru Crne Gore.

U mentalitetu je našeg naroda da daruje (cvijeće, 100 grama kafe, flaša soka ili rakije) što je daleko od korupcije

Nema kolektivne odgovornosti

"Mišljenja smo da rezultati istraživanja ne odslikavaju pravo stanje jer je u mentalitetu našeg naroda da daruje (cvijeće, 100 grama kafe, flaša soka ili rakije) što je daleko od korupcije", navela je Krivokapić u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Ona je rekla da će Sindikat zaštititi svakog doktora, sestru i sve zaposlene u sistemu zdravstva jer rade težak, odgovoran i human posao.

Sindikat traži da se ukloni kolektivna odgovornost zaposlenih u zdravstvu, u vezi mita i korupcije o kojima se, kako je navela Krivokapić, poslednjih dana dosta govori u medijima jer postoje institucije sistema koje se time bave.

Prema njenim riječima, zdravstvo je najosjetljiviji segment društva i ukazivanje na korupciju izaziva izrazitu pažnju.

Standard zaposlenih ispod svakog nivoa

Krivokapić je ocijenila da je standard zaposlenih u zdravstvu ispod svakog nivoa egzistencije i podsjetila da je budžetom za ovu godinu za zdravstvo opredijeljeno 161,5 miliona eura.

Ona je kazala da su potrebe zdravstvenog sistema, procijenjene na osnovu iskazanih potreba zdravstvenih ustanova umanjenih pet odsto, 184 miliona eura.

Krivokapić je ukazala da je za bruto zarade i ostala lična primanja planirano 82,18 miliona eura, za ljekove i medicinska sredstva 41,4 miliona, za stomatološku zdravstvenu zaštitu 4,5 miliona eura i da se postavlja opravdana zabrinutost da li se može održivost zdravstvenog sistema obezbijediti ovim planiranim novcem.

"Niske zarade zaposlenih u zdravstvu, opšte nezadovoljstvo usljed lošeg materijalnog statusa, tehnološki viškovi, bez prethodno sprovedenog zakonskog postupka otpuštanja, odlazak stručnog kadra iz javnog sektora, zahtijeva hitno traženje rješenje za postupno rješavanje svih problema", navela je Krivokapić.

Bonus video: