Barski pab "Dablin" od gostiju za rođendan dobio himnu

"Sjedili smo nas četvorica to veče za šankom, komentarisali domaćinski ambijent ovog za nas kultnog mjesta u Baru i ideja je sama sinula", kaže jedan od autora himne.
127 pregleda 0 komentar(a)
dublin pub, Foto: Radomir Petrić
dublin pub, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 13.03.2011. 17:09h

Nije barski „Dablin“ jedinstven samo po istrajnom obilježavanju Dana Svetog Petrika, Noći vještica i početka ljetnje sezone: pab u ulici Maršala Tita, koliko je poznato“Vijestima“, jedini je u državi koji ima svoju (ne)zvaničnu himnu.

Samo po sebi, to i nije toliki kuriozitet, koliko činjenica da su svom omiljenom lokalu himnu kao rođendanski poklon snimili njegovi posjetioci! Nesvakidašnji gest djelo je četvorice mladića, zaljubljenika u muziku koje bi u inostranstvu zbog ovakve pasije i posvećenosti omiljenoj stvari/mjestu nazvali afisionadosima.

"Sjedili smo nas četvorica to veče za šankom, komentarisali domaćinski ambijent ovog za nas kultnog mjesta u Baru i ideja je sama sinula da pabu u to ime nešto poklonimo.

Uzeo sam papir i odmah za šankom za nekih dvadesetak minuta napisao tekst pjesme u kojem sam se potrudio da dočaram atmosferu i drage ljude koji ovdje rade i dolaze", počinje priču o himničnom poklonu Radovan Riči Orlandić, profesor italijanskog i engleskog jezika.

Himnu paba zvučno je uobličio treći član „benda“, barski muzički producent koji se u javnosti predstavlja samo kao Dweerdoe

Inicijalni naziv pjesme bio je „Happy hour“ što je igra riječi na engleskom jeziku, termin koji istovremeno znači i „srećni čas“ i period kada se u pabu pije po duplo nižoj cijeni. Ime ove ad-hoc grupe je takođe bila igra riječi: Drinking 4 Dublin pub - „Pijemo za Dablin pab“/“Četvorica koji piju u Dablin pabu“.

Poslužio bendžo Karla Volfmana

Drugi akter projekta, Milić Šarović, ekonomista koji povremeno honorarno nastupa kao muzičar po klubovima, u razradi ideje dohvatio se bendža koji je pab dobio na poklon od Karla Volfmana iz njemačkog seltik-benda „Rogues“.

"Pjesma je snimana i obrađivana u vrlo skromnim uslovima puna dva mjeseca u kućnom studiju, bilo je bezbroj ponavljanja pred mikrofonima"

Šarović i Orlandić uradili su kostur pjesme, ideja je bila da shodno temi muzika bude bliska tzv. Ajriš pank zvuku, „sa napadačkim refrenom, naravno“.

"Postavili smo šemu akorda, ubacili bendžo, Riči i Dalibor Dado Ćetković su odsvirali akustične gitare i u Dadovom ateljeu smo odsvirali prvu „anplagd“ verziju. Kad sad pogledam unazad, greška je što čitav taj proces nije zabilježen i kamerom, bilo bi zanimljivo pogledati kako je i u kojim uslovima pjesma nastajala", kaže u šali Šarović.

Himnu paba zvučno je uobličio treći član „benda“, barski muzički producent koji se u javnosti predstavlja samo kao Dweerdoe. Čim je čuo prvu verziju pjesme, dodao je dionice na bas gitari i isprogramirao bubnjeve.

"Već na prvo slušanje sam imao viziju šta će da bude od pjesme. Riči, Dado i Mićo su me nasmijali kad su me pitali umijem li to izvesti, ja se ovim bavim već deset godina.

Pjesma je snimana i obrađivana u vrlo skromnim uslovima puna dva mjeseca u kućnom studiju, bilo je bezbroj ponavljanja pred mikrofonima jer ovo ipak njesu studijski muzičari, posao je dodatno produžila i moja povreda šake, ali, uspjeli smo da sve zaokružimo za četvrti rođendan paba prošlog decembra", priča Dweerdoe.

Premijera u pabu

Razgovor za “Vijesti“ obavljen je u pabu čija je kompletna ornamentika u duhu Smaragdnog ostrva: zeleno-narandžasti tonovi irskog barjaka svugdje, čak i preko TV aparata u uglu, a pored slika, fotografija i plakata sa motivima Irske, u uglu lokala je i uramljeni poster koji prati ovo muzičko djelo.

"Nas četvorica smo ušli u ovu priču ne da se proslavimo kao muzičari, već da svom omiljenom mjestu damo poklon od srca"

"Pjesmu smo izrezali na CD, dizajnirao sam omot i poster na kojem su tekst pjesme, irske boje, naši potpisi i posveta pabu. Sve smo to upakovali i predali vlasniku lokala Srećku Pavloviću uveče devetog decembra, kad se društvo okupilo.

Niko nije imao predstave što smo to mi toliko dugo spremali i snimali i kad je pjesma puštena prvi put, reakcija je bila, nadam se da ne zvuči neskromno, fenomenalna.

Nas četvorica smo ušli u ovu priču ne da se proslavimo kao muzičari, već da svom omiljenom mjestu damo poklon od srca", zaključio je priču o stvaranju nesvakidašnje posvete akademski slikar Dalibor Dado Ćetković.

Ova „poklon-pjesma“ može se čuti na veb-linku.

Bonus video: