Manje pitanja na popisu za one koji su van Crne Gore duže od jedne godine

Sekulović je objasnila da će za takvu osobu podatke dati član domaćinstva koji je stalni stanovnik određenog mjesta i stana.
83 pregleda 0 komentar(a)
monstat, Foto: Luka Zeković
monstat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.03.2011. 15:35h

Crnogorski državljani, koji duže od godinu dana žive van Crne Gore, odgovaraće samo na prvih šest demografskih pitanja iz popisnice, kazala je Biljana Sekulović iz Odsjeka za demografiju u MONSTAT-u.

Sekulović je novinarima objasnila da će za takvu osobu, podatke dati član domaćinstva koji je stalni stanovnik određenog mjesta i stana.

“Kad popisivač popisuje članove domaćinstva, prvo ih upisuje u spisak lica gdje pita za razloge odsutnosti. Ti razlozi su grupisani prema dužini boravka - do godinu i preko godinu dana. Prvih šest pitanja odgovaraju lica koja su van Crne Gore godinu dana i duže”, precizirala je.

Prvih šest pitanja na popisnici odnose se na ime i prezime, pol, datum rođenja, matični broj, mjesto rođenja, mjesto stalnog stanovanja majke u vrijeme kada je lice rođeno, da li je osoba na radu, boravku ili studiranju van Crne Gore, u kojoj se državi nalazi i kada namjerava da se vrati.

“Za studente, bez obzira da li studiraju u ili van Crne Gore, roditelji ili članovi njihovog domaćinstva daće podatke na sva pitanja predviđena popisnicom”, kazala je Sekulović.

"Ne želi da se izjasni"

Pomoćnik direktora MONSTAT-a Božidar Popović ponovio je da građani nijesu dužni da se izjasne o pitanjima vezanim za nacionalnost, vjeroispovijest i maternji jezik.

“Manipulacije ne može da bude, popisivač neće upisati ništa van onoga što je lice iz domaćinstva reklo”

“U tom slučaju, popisivač je dužan da na predviđenoj liniji upiše da lice ne želi da se izjasni. Takav odgovor se smatra apsolutno tačnim i prihvatljivim i ni jedno lice u Crnoj Gori zbog takvog odgovora neće biti sankcionisano”, kazao je Popović.

On je dodao da će po završetku popisivanja, lica iz domaćinstva koja su popisana potpisati popisnicu i na taj način prihvatiti odgovore koje su dali popisivaču.

“Manipulacije ne može da bude, popisivač neće upisati ništa van onoga što je lice iz domaćinstva reklo”, kazao je Popović i naglasio da nijedan popisivač neće i ne smije sugerisati odgovore nijednom učesniku u popisu, već odgovori moraju biti upisani tačno na način na koji su saopšteni.

Popisivač uvijek dolazi tri puta

Sekulović je navela da, ako ne zatekne nikoga u stanu, popisivač ostavlja obavještenje o dolasku sa svojim imenom, brojem telefona i zakazuje sljedeću posjetu.

“U skladu sa metodologijom EUROSTAT-a, od 17. do 24. aprila, sprovešće se postpopisno istraživanje"

“Popisivač je dužan tri puta da obiđe takav stan i prilikom trećeg obilaska, ako nikog ne nađe, ostavlja podatke o adresi popisne komisje u koju mogu da dođu lica i daju podatke o sebi”, navela je Sekulović.

Ona je dodala da u popisnu komisiju mogu doći od 10. do 15 aprila.

“U skladu sa metodologijom EUROSTAT-a, od 17. do 24. aprila, sprovešće se postpopisno istraživanje. Cilj toga nije kontrola lica i domaćinstva i njihovih odgovora, nego kontrola naše metodologije, naših ljudi u popisu, počev od popisivača do državnih instruktora”, objasnio je Popović i dodao da će se ti podaci koristiti u čisto statističke svrhe.

Bonus video: