Sud će saslušati Vuku Golubovića i njegovog brata

U tužbi se kaže da su ovim aktom povrijeđena prava ličnosti i prava na slobodno izražavanje koja garantuju ustav Crne Gore, Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i Evropska Konvencija o ljudskim pravima.
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2011. 16:17h

U nastavku sudjenja po tužbi američkog državljanina porijekom i Beransela Jovana Lončara, protiv Opštine i podgoričkih preduzeća Metropolis media i Montino, zbog nasilnog skidanja uredno zakupljenog bilborda sa plakatom divljeg smetlišta Vasove vode, sud je naložio da se već na narednom ročištu saslušaju predsjednik Opštine Vuka Golubović i njegov brat Milan, koji je direktor Agencije za izgradnju grada.

Oni će, po zahtjevu Lončarevog advokata Azre Jasavić, biti saslušani na okolnosti izdavanja naloga za skidanje i sprovođenje procedure za ukljanjanje bilborda.

Sudija beranskog Osnovnog suda Dragan Šćepović prihvatio je zahtejev da se u svojstvu svjedoka saslušaju i načelnik opštinske Službe zaštite, odnosno vatrogasnog, Đoko Veljić, kao i direktori dva podgorička preduzeća, Igor Komatina i Boris Kovač.

Kao na sjednici komiteta

Punomoćnik Opštine, pravnik Veselin Dragojević prigovorio je advokatici Jasavić zbog navodne neetičnosti u davanju izjava za javnost nakon prethodnog ročišta, i ustvrdio da Lončaru nije uskraćeno pravo na slobodno izražavanje.

On je rekao da pred sobom ima „petsto štampanih stranica u kojima je Lončar slobodno iskazao svoj sud o svemu“.

„Slobodnijeg i jasnijeg izjašnjavanja o nekoj pojavi nije bilo do ovog slučaja“, rekao je Dragojević.

Advokatica Jasavić je zamjerila što je punomoćniku Opštine sud dozvolio i dao toliko prostora u zapisniku.

„Nema potrebe da kolega ovdje drži govor kao da je na sjednici komiteta, već treba da se drži dokaza i činjenica i da ih ospori ako je u prilici“ – kazala je Jasavić.

Ona je rekla da ovo nije sudjenje njoj, već po tužbi Jovana Lončara zbog povreda prava ličnosti i flagrantnog kršenja ljudskih prava.

„Punomoćnik Opštine pokušava da ospori legitimno pravo na slobodu izražavanja, čime se nastavlja manir Opštine da ućutka sve one koji slobodno misle“ – kazala je Jasavić.

Brat vatrogasac

Lončar je Opštinu Berane, i podgorička preduzeća Metropolis media i Montino tužio zbog toga što mu je 9. avgusta u ponoć pocijepan uredno zakupljeni bilbord na koji je bila istaknuta fotografija gradskog smetlišta na Vasovim vodama i natpis „dokle“.

Bilbord su pocijepali vatrogasci a u tužbi se tvrdi da je to učinjeno po nalogu direktora Agencije za izgradnju grada Milana Golubovića, brata gradonačelnika Vuke Golubovića.

Gradonačelnik je tada u medijima izjavio da je isključivi razlog skidanja panoa raskidanje ugovora sa preduzećem “ Metropolis “ koje je vlasnik bilborda zbog neplaćanja dažbina opštini te najavio da će i ostali panoi biti skinuti do potpisivanja novog ugovora.

“Nijedan bilbord izuzev bilborda tužioca nije skinut u Beranama iz navedenog razloga. Na istom tom bilbordu sa druge strane ostao je nataknut bilbord koji je nosio poruku o borbi protiv korupcije” – navodi se u Lončerevoj tužbi.

Lončar traži da tuženi pola godine plate bilbord

U tužbi se kaže da su ovim aktom povrijeđena prava ličnosti i prava na slobodno izražavanje koja garantuju ustav Crne Gore, Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i Evropska Konvencija o ljudskim pravima.

Današnjem ročištu nijesu prisutvovali predstavnici predstavnici preduzeća Montino i Metropolis media, dok je pravna zastupnica Agencije za izgradnju grada Slavica Rmuš istakla takozvani nedostatak pasivne legitimacije, odnosno da Agencija nije bila nadležna za ugovaranje i izdavanje odobrenja i “zato ni jednom radnjom nije mogla doprinijeti eventualnoj šteti”.

Osim saslušanja svjedoka na glavnoj raspravi zakazanoj za kraj aprila sudija Šćepović je donio rješenje o izvođenju dokaza i medicinskom i finasnijskom vještačenju, kada će se na sudu pojaviti Lončar.

On tužbom traži nadoknadu zbog materijalne i nematerijalne štete koju tuženi treba solidarno da plate, kao i da se o trošku tuženih na šest mjeseci, na istom bilbordu postavi njegov plakat sa istim sadržajem.

Bonus video: