Medojević: Organizovani kriminal je najveća opasnost u regionu

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević ocijenio je da politički uticaj organizovanog kriminala najozbiljnija prijetnja bezbjednosti i stabilnosti regiona.
74 pregleda 0 komentar(a)
Medojević i Veljović, Foto: Savo Prelević
Medojević i Veljović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.03.2011. 15:38h

Zbog toga, rekao je Medojević, neophodna je akcija vlada i i međunarodne zajednice, sa konkretnim mjerama.

Medojević je u Podgorici razgovarao sa političkim savjetnikom u regionalnoj misiju Ujedinjenih nacija Jovanom Džonom Piletićem, koji se, saopšteno je, intersovao za ocjene i stavove PzP u vezi izazova regionalnoj stabilnosti, u svjetlu aspiracija prema članstvu u Evropskoj uniji.

Reforme opasne po šefove podzemlja

"Organizovani kriminal u regionu prerastao je u jednu od najmoćnijih evropskih kriminalanih organizacija, koja bitno utiče na kreiranje ekonomskih, bezbjednosnih i drugih politika većine vlada u regionu. Posebno snažan uticaj ova organziacija ima u Crnoj Gori, Kosovu, BiH, Makedoniji i Srbiji, gdje se iz crnih fondova kriminalne organizacije finansiraju režimski tajkuni, vladajuće političke partije, jedan broj medija i NVO, kao i odredjen broj predstvanika međunarodne zajednice”, kazao je Medojević.

Stabilizacija političkih prilika, regionalna saradnja, pomirenje i ubrzavanje reformi, prema njegovim riječima, dovodi u opasnost poslove te organizacije i prijeti slobodi i kapitalu njenih bosova.

“Organizacija je, u cilju zaštite svojih poslova i interesa, spremna da destabilizuje region, podstičući i direktno finasirajući ekstremne nacionalističke grupacije. Zato je neophodna ozbiljna i kontinuirana pažnja Savjeta bezbjednosti UN i korodinacija sa EU, u cilju ohrabrivanja proevropskih i demokartskih snaga u borbi protiv organziovanog kriminla i njegovog političkog uticaja", ocijenio je Medojević.

Piletić je iskazao interes UN za razvoj političke situacije u regionu i njihovu spremnost da o staviovima i ocjenama PzP informišu svoju centralu u Njujorku.

Bonus video: