Kavarić potpisao 66 otkaza, sestre ne prihvataju i traže pravdu

Otpuštene medicinske sestre ne žele da raspravljaju o otpremninama “jer njih interesuje da se ispravi nepravda počinjena u načinu proglašenja tehnološkog viška”.
289 pregleda 0 komentar(a)
dom zdravlja podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
dom zdravlja podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.03.2011. 08:18h

Medicinske sestre zaposlene u Domovima zdravlja Podgorice, koje su u srijedu dobile otkaz bez uručenih rješenja i bilo kakvog objašnjenja, sinoć su se sastale sa advokatima kako bi se izborile za svoja prava.

One su "Vijestima" kazale da je u njihovom slučaju prekršen zakon, jer je jedini kriterijum da se proglase tehnološkim viškom bio radni staž. Sve one su otišle na posao, i za to vrijeme im se niko iz menadžmenta uprave nije obraćao, dok su na njihovim radnim mjestima bile druge medicinske sestre.

Sagovornice "Vijesti" su kazale da ne žele da raspravljaju o otpremninama "jer njih interesuje da se ispravi nepravda počinjena u načinu proglašenja tehnološkog viška".

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, kazao je da je juče potpisao 66 rješenja, a da je bodovanje javno i u skladu sa postojećim Programom rješavanja tehnološkog viška. On je objasnio da će se u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, u obzir uzimati dužina radnog staža i rezultati rada.

Ministar kažnjava direktore

Međutim, ministar Miodrag Radunović je juče rekao da je 1. i 7. marta došao naknadni zahtjev iz Doma zdravlja Podgorica, za rješavanje tehnološkog viška za ukupno 58 zaposlenih.

Radunović je naglasio da su tehnološki viškovi trenutno riješeni na zakonit način u svih 18 opština.

Podgorički dom zdravlja je posljednja zdravstvena ustanova ovog tipa u Crnoj Gori koja je riješila problem tehnoloških viškova, jer je rok za to bio kraj 2010. godine.

Ministar nije htio direktno da odgovori hoće li direktori koji nijesu to pitanje riješili na vrijeme snositi odgovornost, ali je podsjetio da za njihov izbor ministar daje saglasnost.

"Tehnološki višak nije bio adekvatno riješen u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, i pojedinačnim slučajevi u Plavu", rekao je Radunović.

Radunović je naglasio da su tehnološki viškovi trenutno riješeni na zakonit način u svih 18 opština. On je podsjetio i da su sistematizacije donesene još 2008. godine.

"Dali smo pune tri godine da se to riješi, jer nije lako nekome reći da više nije potreban", rekao je Radunović.

Sindikat neće dozvoliti otpuštanje zaposlenih Doma zdravlja Podgorica

U toku 2009. godine, kako je saopštio, 182 zaposlena su proglašena viškom, i za njihove otpremnine je obezbijeđeno 806 hiljada eura, godinu kasnije 164 radnika su dobila otkaz, a država je obezbijedila 673 hiljade eura, dok su ove godine 42 zaposlena dobila rješenja, sa otpremninom od ukupno 164 hiljade eura.

Predsjednik Sindikata Doma zdravlja Podgorica Novak Praščević je kazao da nijesu saglasni sa načinom otpuštanja radnika i da su prema socijalnom programu, u tom Domu zdravlja otpremnine oko četiri hiljade eura.

“Tražićemo od Ministarstva finansija da rebalansom budžeta za ovu godinu obezbijedi sredstva za funkcionisanje kvalitetne primarne zaštite”, saopštila je predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite, Ljiljana Krivokapić.

Predsjednik Sindikata Doma zdravlja Podgorica Novak Praščević je kazao da nijesu saglasni sa načinom otpuštanja radnika i da su prema socijalnom programu, u tom Domu zdravlja otpremnine oko četiri hiljade eura.

“To je malo, s obzirom na troškove života, potrošačku korpu, kao i najave o poskupljenju hrane”, kazao je Praščević.

Bonus video: