Pavićević traži da deponija na Možuru bude završena do maja 2012.

Pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Siniša Stanković kazao je da je “ovo impuls i za druge opštine da do kraja godine krene gradnja još najmanje dvije regionalne deponije”.
0 komentar(a)
Pavicevic, Foto: Anto Baković
Pavicevic, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 09.03.2011. 18:18h

Regionalna sanitarna deponija Možura za opštine Bar i Ulcinj mora da bude u funkciji narednog maja, prije dolaska turista, ali i zato što se kredit Svjetske banke za gradnju mora povući najkasnije do juna 2012.

Izvođač, bosanska firma “Integral inžinjering”, radi na tehničkoj dokumentaciji i pribavlja saglasnosti državnih službi, a radovi na terenu trebalo bi da počnu za 10-ak dana, rečeno je u Opštini Bar na prezentaciji tehničkih rješenja deponije.

Pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Siniša Stanković kazao je da je “ovo impuls i za druge opštine da do kraja godine krene gradnja još najmanje dvije regionalne deponije”.

"Gradnja deponije se finansira sa 3,8 miliona eura kredita SB i 4,5 miliona eura kredita IBRD. Od tih 8,3 miliona, na gradnju i opremu ide 7,8 miliona, rezerva je 0,5 miliona, a prateći troškovi od 241.000 eura pokrivaju obuku osoblja. Sa izvođačem je 24. decembra 2010. potpisan ugovor po principu “projektuj i gradi” u neto iznosu od 4,23 miliona eura, odnosno 5,6 miliona sa PDV-om i carinom. Najkasnije u julu slijedi tender za mobilnu opremu - kompaktore i buldožere", rekao je Predrag Bjelobrković iz Regionalnog vodovoda, dodajući da se dugo čekalo na izbor lokacije “pogodne za sve”.

Deponija za narednih 30 godina

Projektant deponije, dr Đerani Ćerimagić kazao je da su deponija i reciklažni centar ukupne površine 22,5 hektara, predviđeni na placu od 135 hektara u Kunjama kod tunela Belveder na granici Bara i Ulcinja, na brdu od 295 metara nadmorske visine.

“Rađena je po svim standardima EU. Biće u funkciji 30 godina tokom kojih treba da prihvati 965.500 kubika otpada. Proračun je da stanovnik dnevno pravi kilogram otpada, uključujući i turiste. Deponija godišnje treba da primi od 22 do 26 hiljade tona otpada”, naglasio je Ćerimagić.

Njegov kolega Teofik Omanović naveo je da je rok gradnje 15 mjeseci, “a završetak maj 2012”.

Predložen i rad u tri smjene

Gradonačelnik Žarko Pavićević zatražio je da deponija bude u funkciji od 1. maja 2012. zbog turističke sezone i pozvao građevince da ubrzaju pripremne radove.

“Može se raditi i u tri smjene”, predložio je predsjednik UO Regionalnog vodovoda Miodrag Pejović.

Navodeći da je krajnji rok za povlačenje novca jun 2012, vođa projekta u SB Sanija Lutalo je akcentovala “stegnute rokove” i zbog različtih državnih službi koje izdaju dozvole.

“Činimo sve što možemo, ali, poteškoće su u vezi sa formalnim rokovima za dobijanje saglasnosti. Na početku ih je bilo devet, a sad ih je 13. Operativno, ovo za građevince nije veliki problem, ali, za skraćivanje vremena gradnje treba da imamo sve detalje riješene”, replicirali su Omanović i tehnički direktor bosanske firme Dragan Jevtović.

Pavićević im je odgovorio da je sa ministarstvima dogovoreno da odmah reaguju za dozvole, te da administrativne procedure nijesu barijera “ako je podnijeta valjana tehnička dokumentacija”.

Pavićević: Ako bude kašnjenja, zvaćemo drugog

"Kada biste vidjeli koliko je urađeno od potpisa ugovora sa izvođačem radova, ne biste bili zadovoljni ni vi, ni mi. Čini mi se da to vrijeme nije iskorišćeno da se dobije dobra projektna dokumentacija. Dobili ste avanse, svakog prvog i petnaestog u mjesecu sastajaćemo se u opštini da ispratimo gradnju. Mi u Crnoj Gori imamo dosta građevinskih mašina koje mogu da iskopaju deponiju, uvešćemo novog izvođača ako vidimo da projekat kasni", poručio je graditeljima Žarko Pavićević.

Bonus video: