Crna Gora potpisala Rezoluciju o održivom razvoju Dinarskog luka

Jedan od ciljeva potpisivanja je i podrška ekonomskom razvoju koji se bazira na čistim tehnologijama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2011. 16:23h

Crna Gora potpisnica je Rezolucije o održivom razvoju Dinarskog luka na nivou regiona, koja je usvojena na Dinarskoj konferencija, održanoj u Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Rezoluciju su pored Crne Gore potpisale Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Albanija i Kosovo.

"Cilj potpisivanja Rezolucije je očuvanje ekosistema, kao jedne od neophodnih komponenata razvoja društva i ekonomije i ostvarivanja balansiranog regionalnog razvoja. Takođe, jedan od ciljeva potpisivanja je i podrška ekonomskom razvoju koji se bazira na čistim tehnologijama, korišćenju obnovljivih izvora energije i racionalnom korišćenju prirodnih resursa", navodi se u saopštenju ministarstva za održivi razvoj i turizam.

Partnerstvo je, kako se navodi, za Crnu Goru veoma važno, jer zaštita planinskih ekosistema je postavljena kao najviši prioritet i za politiku životne sredine i za ekonomski razvoj.

U cilju pružanja podrške implementaciji same rezolucije, u saradnji sa UNDP-em radi se na razvoju projekata, koji za cilj imaju jačanje saradnje, kao i promociju samog područja Dinarskog luka.

Crnogorska delegacija je istakla da je snažna podrška susjednih zemalja, kao i međunarodnih organizacija kao što su UNEP, UNDP, IUCN, WWF, od velike važnosti zbog međusobnog povezivanja i očuvanja izrazito vrijednih planinskih ekosistema – nazvanih Dinarski luk.

"Principi koje promoviše ovaj dokument su u skladu sa crnogorskim nacionalnim prioritetima i u skladu sa inicijativama koje su u fazi implementacije, a koje promovišu prekograničnu saradnju zemalja regiona. Trenutno, u cilju pružanja podrške implementaciji same rezolucije, u saradnji sa UNDP-em radi se na razvoju projekata, koji za cilj imaju jačanje saradnje, kao i promociju samog područja Dinarskog luka", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: