Država nema svijest koliko je doniranje organa važno

Crnogorsko Društvo za donaciju tkiva i organa "Donor" neće obilježiti ovogodišnji Svjetski dan bubrega - 10. mart zbog toga što nemaju novca, ali ni podrške države za podizanje svijesti u vezi sa značajem doniranja.
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2011. 09:23h

Predsjednik udruženja Dragiša Boričić je kazao da je Zakon o presađivanju djelova tijela donesen krajem 2009. godine, a da pravilnici kojima bi bio upotpunjen, i dalje čekaju.

“Rok za njihovo donošenje, najprije je planiran za septembar prošle godine, zatim je pomjeren za kraj godine, dok se sada ne zna kada bi oni mogli ugledati svjetlost dana”, rekao je on.

"Prošle godine Društvo je prijavilo projekat 'Doniranje organa štampanje donorskih kartica' Komisiji za dodjelu sredstava NVO od igara na sreću, ali nije dobio zeleno svjetlo", rekao je Boričić.

Očigledno nije važno što u Crnoj Gori ima oko 200 osoba koje su na dijalizi, i od kojih nema donatora njih oko 80, a čekaju na bubreg, kazao je Boričić

On je kazao "Vijestima" da nikakvo objašnjenje od Komisije nije dobio, i naglasio da "izgleda da je sve bitnije od produžetka života".

Planovi tog Društva bili su da 2011. godinu posvete izradi donorskih kartica, koje bi omogućile da građani zavještaju organe.

Odaziv za donorske kartice, prema njegovim riječima, prilično je dobar, a anketa iz 2009. godine pokazuje da je skoro 80 odsto ljudi zainteresovano da zavješta svoje organe.

"Očigledno nije važno što u Crnoj Gori ima oko 200 osoba koje su na dijalizi, i od kojih nema donatora njih oko 80, a čekaju na bubreg", kazao je Boričić.

Odlučili se da ćute

Ti pacijenti, kako je rekao, nemaju ni dovoljno novca za transplantaciju i dobijanje organa u Moskvi, jer ona košta oko 60.000 eura. To su razlozi, kako kaže, zbog kojih su samo tri transplantacije urađene u toku prošle godine.

"Kako nijesmo dobili novac za štampanje donorskih kartica i za obilježavanje tog veoma značajnog skupa, čime bi skrenuli pažnju javnosti o značaju doniranja odnosno zavještanja organa za produžetak života, odlučili smo se za ćutnju", kazao je Boričić.

Načelnica Odjeljenja nefrologije dr Marina Ratković je juče kazala da je premijer Igor Lukšić najavio da će podržati razvoj programa transplantacije.

“Kao vizionari, napravili smo i jednu sobu, koja bi bila za pacijente koji se transplantiraju i koji moraju imati takav prostor”, rekla je dr Ratković.

Bonus video: