Budžet Kliničkog centra nedovoljan za planirane projekte

Miljanović je ponovila da je budžet za zdrvatsvo niži nego prošlogodišnji, koji je bio relativno ograničen.
0 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2011. 13:32h

Budžet Kliničkog centra za 2011. godinu biće oko 42 miliona eura, što može dovesti u pitanje realizaciju planiranih projekatat u pitanje, poručila je direktorka Olivera Miljanović.

Zbog toga su, kako je kazala, kapitalne Investicije i donacije od velikog značaja.

“Donacija kompanije Čeliebić, u iznosu od 10,5 hiljada eura, dokaz je da je ta kompanija prisutna u svim segmentima društva, po svojim dobrotvornim aktivnostima i ulaganjem u zdravstvo, sport i druge oblasti”, rekla je Miljanović.

Donacija je omogućila da se adaptira Jedinica intenzivnog liječenja Interne klinike.

"Na odjeljenju je opremljen i toalet za koji su ranije postojali smao priključci. O značaju donacije dovoljno govori podatak da se na Odjeljenju zbrinjavaju ugroženi pacijenti koji zahtijevaju intenzivan nadzor i liječenje 24 časa ", objasnila je Miljanović.

Donacija kompanije Čeliebić, u iznosu od 10,5 hiljada eura, dokaz je da je ta kompanija prisutna u svim segmentima društva, po svojim dobrotvornim aktivnostima i ulaganjem u zdravstvo, sport i druge oblasti

Od te donacije adaptirana je i jedna soba na Odjeljenju nefrologije, dovođenjem medicinskih gasova i opremanjnem toaleta, takođe predviđenu za pacijente koji zahtivaju intenzivan nadzor.

Glavni grad i Zelenilo doniralo oko 12 hiljada

Glavni grad je donirao tri nova centralna sistema za klimatizaciju u dvije sale Odjeljenja hemodijalize čija je vrijednosti oko 8 hiljada eura, dok je donacijom JP "Zelenila" od oko 4 hiljade opremnjeno dvorište kod tog odjeljenja.

Na tom odjeljenju godišnje se u prosjeku uradi oko 10.000 dijaliza za 78 bolesnika.

"Uvjereni smo da će njihov primjer slijediti i mnogi pojedinci i kompanije", nada se Miljanović.

PR “Čelebića”, Maja Krstajić je poručila da je ta kompanija 2010. godine donirala 100.000 eura u zdravstvo i školstvo.

Miljanović je ponovila da je budžet za zdrvatsvo niži nego prošlogodišnji, koji je bio relativno ograničen.

“Nije riječ o nekom velikom iznosu, ali je donacija značajna. To je nešto što treba da bude kontinuitet”, rekla je ona, i pozvala i druga preduzeća da “osluškuju okolinu u koju posluju”.

"Iznos nije bitan, bitna je volja", rekla je Krstajić.

Miljanović je ponovila da je budžet za zdrvatsvo niži nego prošlogodišnji, koji je bio relativno ograničen.

"Ove godine je jako restriktivan, tako da ćemo morati da se fokusiramo na krajnju racionalizaciju. Prostora za štednju uvijek postoji, što je Klinički centar pokazao u prošloj godini, jer je u svim segmentima napravio uštede", rekla je ona, naglašavajući da to nije bilo na uštrb kvaliteta.

Uskoro i transplantacije bubrega

Načelnica Odjeljenja nefrologije dr Marina Ratković je ponovila da je i novoizabrani premijer Igor Lukšić najavio da će podržati razvoj programa transplantacije, što podspješuje njihove ande da taj proces konačno i zaživi u Crnoj Gori.

“Nadam se da će se brzo razvije taj transplantološki posao. Kao vizionari toga, napravili smo i jednu sobu, koja bi bila za pacijente koji se trandspantiraju i koji moraju imati takav prostor”, rekla je dr Ratković.

Bonus video: