Imigranti sa Bliskog Istoka preko Crne Gore pokušavaju da se prošvercuju u EU

„Njihova destinacija je trebalo da budu zemlje Evropske unije, prije svega Italija, preko Hrvatske i Slovenije“
53 pregleda 0 komentar(a)
Palestinci, Foto: Arhiva Vijesti
Palestinci, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.03.2011. 08:11h

Crna Gora je u proteklih nekoliko mjeseci veoma često nezaobilazna tačka na krijumčarskoj mapi imigranata iz Alžira, Palestine, Maroka, Avganistana i Tunisa, koji pokušavaju da se domognu zemalja Evropske unije.

Prema raspoloživim informacijama crnogorske policije, ovi imigranti uglavnom preko Turske dolaze do Grčke, gdje ih po dostupnim podacima ima još nekoliko desetina hiljada.

Iz Grčke uglavnom pješke, utabanim šumskim putevima, izvan graničnih prelaza, dolaze do Makedonije, Albanije ili Kosova, odakle se, takođe, ilegalno prebacuju u Crnu Goru.

Tu informaciju „Vijestima“ je saopštila portparolka Uprave policije Tamara Ralević, koja je objasnila da osobe koje su do sada hvatane, uglavnom kod sebe nemaju lična dokumenta.

Iz Grčke uglavnom pješke, utabanim šumskim putevima, izvan graničnih prelaza, dolaze do Makedonije, Albanije ili Kosova, odakle se, takođe, ilegalno prebacuju u Crnu Goru.

„Njihova destinacija je trebalo da budu zemlje Evropske unije, prije svega Italija, preko Hrvatske i Slovenije“, objasnila je ona, pozivajući se na izjave onih koji su dosada privođeni.

Samo u januaru spriječena 64 prelaska

Samo u januaru ove godine crnogorska policija je spriječila 64 ilegalna prelaska državne granice (56 van graničnih prelaza i osam na graničnim prelazima), registrovano je 16 osoba u nezakonitom boravku, dok ulazak u Crnu Goru nije dozvoljen za 141 osobu.

„Od ukupnog broja spriječenih ilegalnih prelazaka u januaru, bilo je 40 osoba bez putnih isprava, a po njihovim izjavama radi se o 26 državljana Palestine, četiri Avganistanca, devet Tunižana i jednom Iračaninu“, rekla je portparolka.

Za razliku od rapidnog povećanja pojave ilegalnih migracija, u minuloj godini, kako je objasnila, uhvaćeno je 20 osoba bez putnih isprava, a po njihovim izjavama radi se jednom državljaninu Maroka, po jednom državljaninu Alžira, Tunisa, Konga, Sudana, kao i četiri Avganistanca i 11 Palestinaca.

Na pitanje koja je procedura njihovog sankcionisanja i deportacije u zemlju porijekla, Ralević je objasnila da se nakon utvrđivanja činjenica da su te osobe u nezakonitom boravku ili nezakonitom prelasku državne granice, shodno Zakonu o strancima ili Zakonu o graničnoj kontroli, procesuiraju se ovlašćenim policijskim službenicima za vođenje prekršajnog postupka pri područnim jedinicama policije.

Uhvaćeno je 20 osoba bez putnih isprava, a po njihovim izjavama radi se jednom državljaninu Maroka, po jednom državljaninu Alžira, Tunisa, Konga, Sudana, kao i četiri Avganistanca i 11 Palestinaca.

Za taj prekršaj predviđena je novčana kazna, ali u slučaju da te osobe nemaju novca, nadležni Područni organ za prekršaje tu sankciju pretvara u odgovarajuću kaznu zatvora, nakon čega se sprovode u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija.

„Po izlasku i tokom njihovog boravka u ZIKS-u, radi se na utvrđivanju identiteta. Kada se on utvrdi, preko nadležne ambasade ili diplomatsko–konzularnog predstaništva u zemlji ili regionu, obezđedjuje im se putni list i karta za povratak u matičnu zemlju, shodno nacionalnim i međunarodnim propisima”, navela je portparolka Uprave policije.

Sukobin najkritičniji

Tamara Ralević tvrdi da su imigranti najčešće hvatani prilikom ulaska u Crnu Goru iz Albanije, u blizini graničnog prelaza Sukobin nadomak Ulcinja, ali i blizu prelaza Debeli brijeg, prilikom pokušaja prelaska u Hrvatsku.

„Kritične tačke su svakako zelena granica prema Republici Albaniji i Kosovu, koja je zbog konfiguracije terena teška za fizičko obezbjeđenje bez dodatne elektronske opreme. Policija u skladu sa raspoloživim resursima, preduzima mjere, u smislu pojačanih patrola, pojačanog operativnog rada i saradnje sa susjednim zemljama, a prije svega Albanijom i Kosovom.

S tim u vezi, zaključen je i Sporazum o readmisiji sa Republikom Albanijom, a preduzimaju se aktivnosti radi zaključivanja sporazuma o readmisiji sa Republikom Kosovo“, navela je ona, objašnjavajući da je takav sporazum Crna Gora potpisala i sa Hrvatskom, te da je na osnovu njega bila u obavezi da prihvati određen broj ilegalnih migranata od te zemlje.

Učešće crnogorskih državljana se ispituje

Ralević nije željela direktno da odgovori da li Uprava policije ima saznanja da li u organizaciji ilegalnih migracija ima državljana Crne Gore.

„U razgovorima koji se obavljaju sa imigrantima prikupljaju se sva potrebna saznanja, a između ostalog i saznanja o eventualnoj umiješanosti državljana Crne Gore, koja se prosljeđuju Sektoru kriminalističke policije radi dalje kriminalističke obrade“, prokomentarisala je ona.

Bonus video: