Inspekcija zatvara lokale zbog točenja alkohola maloljetnicima

U posljednje tri godine registrovano je desetak slučajeva teškog trovanja alkoholom mlađe djece
92 pregleda 0 komentar(a)
Alkohol, Foto: Life
Alkohol, Foto: Life
Ažurirano: 07.03.2011. 13:04h

Zamjenik glavnog inspektora Turističke inspekcije Svetlana Šljivančanin izjavila je da zbog točenja alkohola maloljetnicima zatvoren noćni klub “Stara Podgorica” u ulici Omladinske brigade 3. Šljivančanin je napomenula da su inspekcijske službe od 1. januara kontrolisale 53 ugostiteljska objekta kao i da su u 5 lokala zatekli osoblje kako poslužuje alkohol osobama mlađim od 18 godina.

"Inspektori su izdali rješenje o zabrani točenja alkohola maloljetnim licima, izrečene su dvije mandatne kazne od 330 eura, i tri zahtjeva za pokretanja prekršajnog postupka", rekla je Šljivančanin.

Ona je napomenula da su inspektori ranije pokušavali da djeluju preventivno, ali je istovremeno naglasila da blaže mjere nijesu dale očekivane rezultate.

Šljivančanin je napomenula da su inspektori ranije pokušavali da djeluju preventivno, ali je istovremeno naglasila da blaže mjere nijesu dale očekivane rezultate.

"Zato smo počeli da zatvaramo lokale", rekla je Šljivančanin istakavši da su takve mjere neophodne u cilju zaštite života i zdravlja djece.

Prema Zakonu o turizmu za točenje alkohola maloljetnim licima propisana je kazna od 550 do 3.300 eura.

"Kazna za pravno lice je od dvostrukog do desetostrukog iznosa minimalne zarade, odnosno od 110 do 550 eura. U saradnji sa Odeljenjem za suzbijanje maloljetničke delikvencijer Centra bezbjednosti Podgorica, Turistička inspekcija će nastaviti sa kontrolom ugostiteljskih objekata", rekla je Šljivančanin.

U januaru je zabilježen slučaj četrnaestogodišnjaka iz Podgorice, koji je završio u bolnici zbog teškog trovanja alkoholom. U posljednje tri godine registrovano je desetak slučajeva teškog trovanja alkoholom mlađe djece.

U posljednje tri godine registrovano je desetak slučajeva teškog trovanja alkoholom mlađe djece.

Iz Urgentnog centra u Kliničkom centru Crne Gore izjavili su ranije da najviše djece u alkoholisanom stanju primaju četvrtkom, petkom i subotom i to najčešće ljeti. Ljekari su saopštili da veliki broj njih između 16 i 17 godina završi u Urgentnom na ispiranju želuca, kao i da nije mali broj djevojčica koje zbog pijanstva zatraže pomoć u nekoj zdrastvenoj ustanovi.

"Najčešće se napiju na privatnim žurkama. Dešavalo se da u toku noći dođe i po troje djece zajedno. To su vrlo ozbiljna stanja. Uglavnom ih dovode njihovi drugovi. Godišnje imamo i do 10 takvih slučajeva", rekali su tada ljekari upozorivši da sva djeca koja se napiju ne zatraže ljekarsku pomoć.

Bonus video: