Završetak sanacije lješkopoljskog kanala pod znakom pitanja

Predsjednik udruženja NVO „Lješkopolje” Vasko Boljević je rekao da se u saradnji sa nadležnim institucijama mora napraviti projekat kako bi se radovi priveli kraju.
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2011. 17:47h

Za završetak sanacije Lješkopoljskog kanala, najvećeg otvorenog hidrotehničkog objekta u državi, potrebno je još oko 80.000 eura, koje u ovom trenutku nedostaju kako bi se započeti projekat završio.

Ministarstvo poljoprivrede i Glavni grad su do sada za sanaciju pomenutog kanala obezbijedili oko 100.000 eura, od kojih je 80 odsto novca utrošeno.

Predsjednik udruženja NVO „Lješkopolje” Vasko Boljević je rekao da se u saradnji sa nadležnim institucijama mora napraviti projekat kako bi se radovi priveli kraju.

"Glavni grad je sa Ministarstvom obezbijedio novac za sanaciju Lješkopoljskog kanala, ali taj novac nije uspio pokriti sve troškove sanacije tako da mještani Gornje i Donje Gorice, koji se žele baviti poljoprivredom, za to nemaju mogućnosti jer nema vode za navodnjavanje. Dakle postavlja se pitanje zašto je uložen novac u nešto što nije realizovano" kazao je Boljević, dodajući da ribnjak koji se nalazi na Marezi koristi vodu koja se nalazi u kanalu, što smanjuje dotok vode ka Gornjoj i Donjoj Gorici.

"Kad bi u ribnjaku vodu koja im nije potrebna vraćali u kanal, na taj način bi se voda bolje mogla iskoristiti i vodostaj u kanalu bi bio veći. Ta investicija ne bi previše koštala a riješila bi puno problema" istakao je Boljević.

Do sada očišćeno 8.5 kilometara kanala

Predsjednik upravnog odbora NVO „Lješkopolje” Drago Mugoša navodi da je do sada očišćeno 8,5 kilometara kanala.

"Dosad je u okviru radova očišćeno rastinje duž čitavog toka u dužini od 8,5 kilometara, a isto tako je očišćeno i dno kanala od mulja i otpadaka.

Paralelno sa ovim radovima izvršena je sanacija dna i strana kanala betoniranjem na svim ugroženim dionicama na potezu od brane kod ribnjaka na Marezi do izvorišta, pa do dionica naspram Vinopodruma u Gornjoj Gorici" kazao je Mugoša, dodajući da treba još uraditi sanaciju gornjeg toka kanala od ribnjaka na Marezi do izvorišta, kao i sanaciju toka od Vinopodruma do ušća u Moraču u dužini od oko 4 kilometra, uz ugradnju dvije osnovne i dvije sekundarne brane na toku.

On je rekao da su trenutno radovi prekinuti jer je izvođač radova tražio dodatna sredstva za njihov završetak u obimu od oko 31.000, a uz njih je potrebno i dodatnih 53.000 eura kako bi se posao sanacije odradio kako treba.

"Ukoliko se taj novac ne obezbijedi teško da će se radovi na sanaciji kanala privesti kraju" istakao je Mugoša.

Plodna zemlja, ali nema vode

Mještanin Gornje Gorice Nenad Boljević kaže da je Lješkopoljski kanal resurs Podgorice. " Poslije četrdeset godina smo ostali bez vode za navodnjavanje. Moramo da pravimo bunare da bismo navodnjavali parcele. Ovo je izuzetno plodna zemlja, a nema vode za više od 500 porodica.

Ukoliko se problem kanala riješi građani Tološa, Gornje i Donje Gorice bi bili zadovoljni i mogli bi da ulažu u kupovinu traktora i mašin,a a tim bi i poljoprivreda oživjela u ovim krajevima "istakao je Boljević.

U Mjesnoj zajednici Gornja Gorica će u srijedu 9. marta u 19 časova biće održan sastanak na kojem će se razgovarati o projektu sanacije Lješkopoljskog kanala, a predstavnici NVO „Lješkopolje” očekuju da će prisustvovati i predstavnici Glavnog grada.

Bonus video: