Luka Bar neće da plati 300.000 eura duga za vodu

"Vjerovatno su se, smatraju u Luci, pojedinci iz Vodovoda našli na neki način zapostavljeni i u čudu se pitali, šta se dešava, \'velika Luka nema vode, a niko ne plače\'
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2011. 17:36h

“Možda, neko ko vidi ovoliki utrošak vode, će pomisliti da vodu iz gradskog vodovoda koristimo za podizanje nivoa lučkog akvatorijuma i uplovljenje brodova", poručili su iz barske Luke u odgovoru na prozivke iz barskog “Vodovoda” da duguje za vodu više od 300.000 eura, i da su zbog toga isključeni sa mreže.

Iz Uprave Luke Bar AD su rekli da je to preduzeće podijeljeno na više cjelina a da račun stiže mjesečno, za cijelo lučko područje

"Luka Bar je u zadnjih godinu i po dana prošla proces restrukturiranja, gdje je iz Luke izašlo pet poslovnih cjelina, koje su sve organizovane kao novi privredni subjekti", navodi se u saopštenju Luke.

“Iako je Luka Bar jedan od glavnih pokretača razvoja Bara, prepoznatljiv učesnik u izgradnji mnogih infrastrukturnih objekata, davnih šezdesetih godina je izgradila najveći dio današnje vodovodne mreže u Baru...sigurno je da neće nikoga moliti da joj se voda priključi"

U toj firmi su rekli da danas postoje, pored „Luke Bar“ AD, postoji„Kontejnerski terminal i generalni tereti“ - akcionarsko društvo i 4 društva ograničene odgovornosti.

"Svako od tih društava posluje kao nezavisni subjekt, ostvaruje svoje prihode i rashode, ali, ono što je bitno istaći, je, da se ukupnim mjesečnim troškovima, za cjelokupno lučko područje, koji se odnose na utrošak struje, vode i fiksne telefonije, duži „Luka Bar“ AD,

Enormni računi

Luka Bar u odgovoru dalje kaže da su “konkretno, kada je utrošak vode u pitanju, ti računi i u prošloj godini bili enormno veliki, kretali su se na nivou između 20 i 30 hiljada eura, a u prva dva mjeseca ove godine, oni su se zbirno primakli cifri od 100 hiljada.

"Upoređujući naturalne pokazatelje pretovara sa utroškom vode za ova dva mjeseca, dobija se podatak da smo za 25 odsto više potrošili vode nego što smo pretovarili robe", saopštili su iz Luke.

"U poređenju sa januarom i februarom prošle godine ovogodišnji utrošak vode je veći za 125 odsto, a pretovar robe manji za 34 procenta. Sve u svemu, evidentno je da Luka Bar, na vodovodu dužine 23 kilometra, ima izuzetno velike gubitke. Više puta smo se obraćali gospodi iz “Vodovoda”, da nam pomognu da riješimo probleme, međutim sve je ostalo na njihovim obećanjima”.

Realno bi bilo 7-8 hiljada eura

Navodi se i kako bi “realna mjesečna potrošnja vode, prema procjenama lučkih inžinjera, za kompletan prostor Luke, koji obuhvata sve izdvojene privredne subjekte, trebalo da bude, prema trenutnim cijenama vode, od 15-18 hiljada eura, a samo za prostor koji pripada subjektu „Luka Bar“ AD na nivou od oko 7-8 hiljada eura”.

“Za prošlu godinu Luka Bar je isplatila, na ime utroška vode JP “Vodovod i kanalizacija“, oko 230.000 eura, što poređenja radi, čini više od pet neto plata ovog opštinskog javnog preduzeća.

Kada se sagledaju ovi pokazatelji, nameće se pitanje koja je to ekonomska logika natjerala ovo javno preduzeće na postupak isključenja”, navodi se u saopštenju Službe za informisanje “Luka Bar” AD.

Nećemo plakati, i bez vas se može

U Luci Bar smatraju kako je “očigledno da je glavni razlog za sazivanje pres konferencije od strane JP„Vodovod i kanalizacija“ Bar na kojoj se iznijelo da je Luka isključena sa vodovodne mreže, bio taj što, ovoga puta, niko nije molio da se priključi voda Luci Bar”.

"Vjerovatno su se, smatraju u Luci, pojedinci iz Vodovoda našli na neki način zapostavljeni i u čudu se pitali, šta se dešava, 'velika Luka nema vode, a niko ne plače'", piše u saopštenju.

“Iako je Luka Bar jedan od glavnih pokretača razvoja Bara, prepoznatljiv učesnik u izgradnji mnogih infrastrukturnih objekata, davnih šezdesetih godina je izgradila najveći dio današnje vodovodne mreže u Baru...sigurno je da neće nikoga moliti da joj se voda priključi. Luka ima svoje potrebe za vodom, ali isto tako i svoje raspoložive kapacitete, tako da će nastojati da i ovaj problem riješi na za sebe zadovoljavajući način, normalno, bez korišćenja usluga JP „Vodovod i kanalizacija“, piše u odgovoru Luke Bar AD.

Bonus video: