Grip jenjava, posjete u Kliničkom centru ponovo dozvoljene

"Zaključno sa 27. februarom, infekcija virusom gripa je dokazana kod ukupno 143 osoba", rekao je dr Mugoša.
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2011. 15:16h

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Crne Gore od sjutra će ponovo biti dozvoljene, saopšteno je iz te ustanove.

Klinički centar je 10. januara zabranio posjete pacijentima, u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja, kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa gripa.

"Ministrastvo zdravlja Crne Gore, na osnovu trenutne epidemiološke situacije, dalo je saglasnost da se posjete bolesnicima mogu obavljati u skladu sa pravilima Kliničkog centra Crne Gore prije obustave posjete bolesnicima", navodi se u saopštenju dostavljenom redakciji.

Prema posljednjem izvještaju Instituta za javno zdravlje, prethodne sedmice prijavljena je još jedna smrt kod oboljelog od gripa, pa je ukupan broj žrtava gripa ove godine za sada šest.

Stopa obolijevanja prethodne sedmice je bila najizraženija kod starosti od pet do 19 godina, zatim u dobnim grupama do četiri godine, i od 20 do 64 godine, dok je najniža među starijima od 65.

On je podsjetio da je od početka godine u Crnoj Gori registrovano ukupno 4.200 oboljenja sličnih gripu.

"Zaključno sa 27. februarom a počevši od 10. januara, kada je dokazan prvi slučaj ove sezone, infekcija virusom gripa je dokazana kod ukupno 143 osoba", rekao je dr Mugoša.

U dosadašnjem toku obolijevanja, podsjetio je on, tok bolesti je kod najvećeg broja oboljelih blagog do umjereno teškog oblika.

"Teže forme se, za sada, srijeću uglavnom kod starijih lica i osoba sa komorbiditetom, iako se teža klinička slika povremeno registruje i kod lica koja nemaju dijagnostikovanu hroničnu bolest", podsjetio je on.

Stopa obolijevanja prethodne sedmice je bila najizraženija kod starosti od pet do 19 godina, zatim u dobnim grupama do četiri godine, i od 20 do 64 godine, dok je najniža među starijima od 65.

Bonus video: