Da se diplome vrednuju evropskim mjerama

Pomoćnica ministra prosvjete i sporta Mubera Kurpejović istakla je da je najvažnije to što će crnogorske kvalifikacije biti uporedive sa evropskim nacionalnim okvirom kvalifikacija.
84 pregleda 0 komentar(a)
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.03.2011. 14:35h

Akcioni plan za implementaciju Nacionalnog okvira kvalifikacija biće završen do kraja mjeseca i definisaće sprovođenje Zakona u toj oblasti u sljedećih godinu dana.

Na okruglom stolu u Ministarstvu prosvjete saopšteno da kvalifikacioni okvir ima osam nivoa, do petog je douniverzitetsko obrazovanje, a dalje su kvalifikacije visokog obrazovanja.

  • Šesti nivo su studije koje traju tri godine, odnosno imaju 180 ECTS kredita
  • Sedmi nivo se satoji od dva podnivoa, jedan su studije koje traju četiri godine i nose 240 kredita, kao i petogodišnje studije koje imaju 300 ili 360 kredita, a drugi podnivoi su master, ili postdiplomske studije
  • Osmi nivo su doktorske studije

Pomoćnica ministra prosvjete i sporta Mubera Kurpejović istakla je da je najvažnije to što će crnogorske kvalifikacije biti uporedive sa evropskim nacionalnim okvirom kvalifikacija i “prepoznate” na međunarodnom tržištu rada.

Da rad bude vidljiv

“Okvir kvalifikacija značajan je jer će konačno poslodavcima reći šta određena kvalifikacija daje nosiocu, odnosno koja su njegova znanja, vještine i kompetenije”, kazala je Kurpejović, pojasnivši da Nacionalni okvir “prepoznaje” sve kvalifikacije koje se stiču u Crnoj Gori.

Generalni sekretar Unije poslodavaca Vladimir Čurović smatra da Okvir kvalifikacija omogućava poslodavcima “određenu” sigurnost kada je riječ o standardizaciji znanja

Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija, kojim je predviđena i izrada novih pravilnika o sistematizaciji i usklađivanju svih podzakonskih akata u toj oblasti, stupio je na snagu u januaru.

Vođa projekta Nacionalni okvir kvalifikacija i obezbjeđivanje kvaliteta u obrazovanju Jenet Swainger istakla je da je važno sprovesti sve procedure, odnosno primijeniti Zakon.

“Ideja je da ono što znate da radite bude očigledno. Ako se sve dobro implementira, povećao bi se kredibilitet kvalifikacija, a još važnije je to što će diplome biti priznate u inostranstvu”, kazala je Swainger.

Ona je pojasnila da kvalifikacije nijesu u svim zemljama identične, ali će se moći upoređivati.

Generalni sekretar Unije poslodavaca Vladimir Čurović smatra da Okvir kvalifikacija omogućava poslodavcima “određenu” sigurnost kada je riječ o standardizaciji znanja.

“Poslodavci ne pitaju koju diplomu imaš, nego šta znaš da radiš. Okvir kvalifikacija je korak u tom pravcu, da diploma kaže da je njen nosilac u stanju da radi određene poslove, odnosno posjeduje određene vještine”, ocijenio je Čurović.

Bonus video: