Niže Andrijevo tražila komapanija A2A, a ne civilni sektor

„Opcija Niže Andrijevo je unijeta u projekat tek sredinom septembra, to jest više od četiri mjeseca nakon završetka javne debate".
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2011. 16:18h

Nevladina organizacija Green Home je demantovala da se civilni sektor dogovarao sa Vladom prije tenderkse procedure o smanjenju visine brane Andrijevo koja je planirana na Morači.

Predstavnik Evropske komisije Nikolas Henli saopštio je juče nakon sastanka sa ministrom Predragom Sekulićem da su NVO “ponudile alternativnu opciju i predložile manje visine brana, što je ispoštovano i značajno će smanjiti efekte na životnu sredinu”.

Green Home je kazao da u zvaničnim komentarima koje su NVO dostavile nakon javne rasprave o Strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu za četiri hidroelektrane na Morači, nema informacije koju je prenio Henli.

Neprihvatljiva razrada idejnih rješenja

Ta NVO tvrdi da je varijantu nižeg Andrijeva tražila kompanija A2A i Opština Kolasin u zvaničnim komentarima koji su objavljeni nakon javne rasprave.

“NVO su insistirale da se pored predočene varijante visoko Andrijevo, detaljno analiziraju ali i javnoj raspravi izlože alternativne varijante sa mnogo manjim uticajem na životnu sredinu prije, a ne nakon raspisivanja tendera i izbora investitora”, saopštio je Green Home i dodao da su Henlija upoznali sa ovim činjenicama na sastanku koji su imali u pr ostorijama delegacije EK u Podgorici.

Green Home je kazao da su na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije NVO pozdravile spremnost Vlade da odustane od najavljenih potreba preispitivanje prevođenja voda rijeke Tare u Moraču, i da se uticaj eventualno izgrađenih objekata na Morači smanji na najmanju moguću mjeru.

NVO su ocijenile da je neprihvatljiva razrada idejnih rješenja, čak i onih koja su u skladu sa zaštitom životne sredine, ukoliko su kršeni zakoni, i ako suu suprotnosti sa dobrom praksom u zemljama EU, kao sto je slucaj kod tenderske procedure HE na Morači.

"Kao i da se time grubo krši Zakon o koncesijama, koji nalaže da svaka zvanično odobrena projektna varijanta mora biti izložena sudu javnosti prije pokretanja tendera", rekao je Mijović

“Projekat eventualne izgradnje HE na Morači nije u interesu građana i države, već da se favorizuje privatna kompanija koja će izvoziti većinu energije van granica Crne Gore i tako rješavati energetski deficit drugih zemalja, ali ne i Crne Gore”, saopštio je Green Home.

Nema analize benefita

Na izjavu predstavnika Evropske komisije je reagovao i Forum 2010. Koordinator te organzacije Dejan Mijović je saopštio da su sa nevjericom primili vijest da je nakon sastanka Henli saopštio da su NVO prije raspisivanja tendera predložile, a Vlada uvažila, da se u projekat unese opcija gradnje niže Andrijevo.

Mijović je saopštio da je Vlada raspisala pretkvalifikacioni tender 26. februara prošle godine, na bazi opcije Visoko Andrijevo, a da je javna debata o nacrtima Detaljnog prostornog plana i Strateškoj procjeni uticaja projekta na životnu sredinu.

„Opcija Niže Andrijevo je unijeta u projekat tek sredinom septembra, to jest više od četiri mjeseca nakon završetka javne debate o nacrtima prostornog plana i strateške procjene uticaja na životnu sredinu“, kazao je Mijović.

On je kazao da javnosti nije bila data na uvid analiza benefita, niti procjena uticaja na životnu sredinu projektne varijante Niže Andrijevo. „Tako da nije bilo ni moguće voditi raspravu o njenim prednostima i manama“, kazao je on.

On je dodao da predstavnici Vlade nijesu saopštili Evropskoj komisiji da je kompaniji A2A, dozvoljeno da pripremi ponudu, čiji su, kako je kazao, broj visina brana, i njihova lokacija potpuno nepoznati.

"Kao i da se time grubo krši Zakon o koncesijama, koji nalaže da svaka zvanično odobrena projektna varijanta mora biti izložena sudu javnosti prije pokretanja tendera", rekao je Mijović.

On je podsjetio javnost da su Forum 2010, MANS i Green Home dostavile 17. decembra Upravnom sudu tužbu zbog kršenja Zakona o koncesijama.

Bonus video: