U Pljevljima formiran klub radio-amatera

Obuka sa tri grupe polaznika izvodi se tri puta sedmično. Članstvo i obuka u radio klubu “Most” su besplatni.
106 pregleda 0 komentar(a)
amateri_1, Foto: G.MALIDŽAN
amateri_1, Foto: G.MALIDŽAN
Ažurirano: 02.03.2011. 18:12h

U Pljevljima je formiran klub radio-amatera „Most“ a osnivači kažu da kroz programske aktivnosti kluba i uz pomoć Saveza radio-amatera Crne Gore žele da promovišu tehničku kulturu kod mladih i omoguće članovima da svoje slobodno vrijeme osmisle i provode u klubu umjesto u kafićima i drugim sredinama, gdje su izloženi raznim izazovima.

Predsjednik kluba dugogodišnji radio-amater Alija Lujinović kaže da su formirali i sekciju radio- amatera u Gimnaziji “Tanasije Pejatović” koja broji tridesetak članova, te da je počela obuka za radio-amatere operatore, konstruktore i goniometriste.

Članstvo i obuka besplatni

„Obuka sa tri grupe polaznika izvodi se tri puta sedmično. Članstvo i obuka u radio klubu “Most” su besplatni. Po završenoj obuci organizovaće se provjera stečenih znanja i polaznici će dobiti diplome od Saveza radio-amatera Crne Gore. Uz nove čalanove kluba aktivirali su se i neki stariji članovi nekadašnjeg radio kluba “Pljevlja” da pomognu akcije koje će klub realizovati ove godine“, rekao je Lujinović.

”Most” planira da za Dan opštine Pljevlja organizuje izložbu radova radio-amatera konstruktora, a ljetos će organizovati takmičenje, takozvani „lov na lisicu“, odnosno otkrivanje skrivenih radio-stanica na lokalnom nivou, kako bi se takmičari pripremili za takmičenje van Crne Gore.

„Planiramo da u ljetnjem periodu organizujemo radio-most na trgu u Pljevljima, gdje će građani moći uz pomoć radio- amatera razgovarati sa amaterima iz cijelog svijeta i tako javno demonstrirati održavanje radio-amaterskih veza i još više popularišemo radio-amaterstvo.

Očekujemo da će nas osim Saveza radio-amatera Crne Gore pomoći i lokalna uprava, kao i šira zajednica, jer su sve aktivnosti kluba na volonterskoj osnovi”, rekao je Lujinović.

Prvi radio-klub u Pljevljima počeo je da radi 1948

Radio-amaterizam u Pljevljima ima svoju tradiciju. Prvi radio-klub u Pljevljima počeo je da radi 1948. godine i poslije Cetinja bio je drugi radio-klub koji je osnovan u Crnoj Gori.

Jedina veza sa Libijom

Lujinović kaže da moderna sredstva komunikacije ne ugrožavaju radio-amaterstvo, a da to najbolje potvrđuju trenutna dešavanja u Libiji.

„Aktuelni događaji u Libiji stavljaju u prvi plan radio- amaterstvo, jer su sve ključne informacije stizale preko radio- amatera. To je strategijsko sredstvo veze i uvijek je aktuelno”, rekao je Lujinović.

Prema njegovim riječima, radio-amateri komunikaciju ostvaruju na dva načina, direktno preko mikrofona ukoliko radio- amater zna neki od stranih jezika ili putem telegrafije koristeći razne kratice za prenos poruke. On je dodao da je radio- amaterstvo zabranjeno u mnogim totalitarnim zemljama.

Bonus video: