Nije mogao protiv Telekoma, pa tužio samog sebe!

"Ovaj put će morati da se sprovedu sve radnje i vjerujem da ću ovaj put pobijediti. Neko mora biti kriv".
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2011. 21:47h

Nakon brojnih izgubljenih sporova protiv Telekoma, Rožajac Safet Kurtagić je pravdu odlučio da potraži na neobičan način, podnoseći krivičnu prijavu protiv sebe.

Njega je zbog sumnje da je počinio krivično djelo lažno prijavljivanje, saslušao istražni sudija Zahit Camić.

U krivičnoj prijavi, na osnovu koje je tužilac napravio zahtjev za sprovođenje istrage, Kurtagić za sebe kaže da je sudu i policiji od aprila 2007. do decembra prošle godine podnio više lažnih krivičnih prijava protiv Telekoma i nekoliko odgovornih ljudi u njemu.

Da se što prije riješi

“Kao dokaz za tvrdnje u kojima prijavljujem samog sebe, predlažem spise koji se već nalaze u tužilaštvu i sudu. Namjera i motiv su mi bili da Telekomu i odgovornim osobama u njemu skršim ugled i reputaciju, a da bi sebi pribavio protivpravnu materijalnu korist i bespravno korišćenje telefona za koji ne bih plaćao račune”, stoji u krivičnoj prijavi Kurtagića.

“Sada sam u dvostrukoj ulozi. Na meni je da dokažem i da su oni krivi i da sam ja u pravu. Dobio sam mogućnost i da se odbranim i da dokažem da sam eventualno kriv”, rekao je Kurtagić juče poslije saslušanja

On smatra da je počinio krivično djelo lažno prijavljivanje, te predlaže tužiocu da protiv njega preduzme sve zakonom predviđene radnje i procesuira ga sudu kako bi bio oglašen krivim i osuđen po zakonu.

“Molio bih da ovu prijavu riješite u što kraćem roku, jer je predmet hitne prirode, a postoji opasnost od bjekstva”, poručio je Kurtagić tužilaštvu.

On je za „Vijesti“ ispričao da ga je na takav korak natjerala petogodišnja uzaludna potraga za pravdom pred sudom, te da je za to vrijeme potrošio blizu 5.000 eura na razne procese, prijave, takse, vještačenja, putovanja i drugo.

Pošto je do detalja ispričao hronologiju spora sa Telekomom, koji je počeo 2005, Kurtagić je kazao kako je za to vrijeme podnio najmanje 15 krivičnih prijava i privatnih tužbi protiv te kompanije, za falsifikovanje, zloupotrebe službenog položaja, zloupotrebe ovlašćenja u privredi i drugog, ali da je sve odbačeno.

Sud je, tvrdi, odlučivao na osnovu „stalno novih pravnih zavrzlama i falsifikovanih dokumenata koji su u posljednjim trenucima dostavljani“.

Nakon duge „borbe sa vjetrenjačama“ Kurtagić je sada odlučio da podnese krivičnu prijavu protiv sebe, „jer u cijeloj priči neko mora biti u pravu“.

“Ako su oni u pravu, onda sam ja kriv za lažno prijavljivanje u kontinuitetu u proteklih pet godina. U tom slučaju je protiv mene prijavu trebalo da podnesu ili tužilac ili Telekom. Kako to oni nijesu ja sam učinio, pa sam sve što sam njima stavljao na teret stavio sebi. Ovaj put će morati da se sprovedu sve radnje i vjerujem da ću ovaj put pobijediti. Neko mora biti kriv. Ja bih volio da su oni u pravu, ali nisu”, rekao je Kurtagić.

Drugi način da dokaže pravdu nema.

Naučio da se bori

“Sada sam u dvostrukoj ulozi. Na meni je da dokažem i da su oni krivi i da sam ja u pravu. Dobio sam mogućnost i da se odbranim i da dokažem da sam eventualno kriv”, rekao je Kurtagić poslije saslušanja.

On je za tu mogućnost zahvalan rožajskom sudu „jer je od njih učio pravo“.

“Kroz sve sporove mene sud nije unazadio, već sam ja učio. Sudije me nisu oštetile već su mi pomogli da savladam krivično i procesno pravo, i naučim da se borim”, rekao je Kurtagić.

Bonus video: