Ministarstvu stigle tri žalbe za nepružanje zdravstvenih usluga

"Ako nekome ne dozvolite uslugu ili ne završite, nego mu otežete, to indirektno može da upućuje da postoje određene barijere u ostvarivanju prava pacijenata", rekao je Radunović.
68 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.03.2011. 13:58h

Ministarstvo zdravlja će se svim mjerama boriti protiv negativnih pojava u zdravstvu i potruditi se da se one iskorijene, poručio je ministar Miodrag Radunović.

On je napomenuo da u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo novih prijava za korupciju u tom sektoru, ali da je bilo određenih primjedbi koje mogu da izazovu sumnju u kvalitetno pružanje zdravstvenih usluga.

"Ako nekome ne dozvolite uslugu ili ne završite, nego mu otežete, to indirektno može da upućuje da ipak postoje određene barijere u ostvarivanju prava pacijenata", rekao je Radunović i pozvao građane da se obrate zdravstevnim ombudsmanima, koji su imenovani u svim ustanovama.

Ukoliko pak od njih ne dobiju odgovor u roku od 72 sata, mogu se obratiti Ministarstvu, odnosno sanitarnoj inspekciji.

"Te tri prijave koje su došle proslijeđene su direktorima ustanova, predsjednicima komisija za kontrolu kvaliteta i obdusmanima, jer stvarno želimo da građani ostvare ono što im pripada po zakonu", rekao je on.

Smanjiće korupciju

Radunović je ponovio da će ministarstvo na čijem je čelu težiti da, kroz uređivanje sistema, nivo korupcije spusti na nivo koji je nizak i prepoznatljiv u zemljama Evropske unije i okruženja.

On je ponovio da nivo korupcije u zdravstvu "nije jako izrazit", već da ima "pojedinaca koji kvare struku".

Radunović je najavio da će je u planu reformu drugog nivoa, opštih i specijalnih bolnica, te da je obaveza Ministarstva da se u opštim bolnicama uredi do maja, a u specijalnim do ljeta.

"Kroz samo uređivanje sistema stvoriće se manje mogućnosti za pojave korupcije, odnosno ugrožavanja građana u ostvarivanju njihovih prava", mišljenja je Radunović, i najavio skoru prezentaciju rezultatata istraživanja o zdravstvu.

"Na osnovu tih podataka uočićemo koji su to problemi na kojima treba da radimo, i usmjeriti aktivnosti", kazao je on.

Fali ljekara

Radunović je kazao "da bi se upotpunio Zavod za hitnu medicinsku pomoć, koji je formiran u julu prošle godine, i time zadovoljile potrebe građana, fali još 57 ljekara".

On je rekao da je plan da Zavod ima 159 timova ljekara, zajedno sa srednjim i visokim medicinskim kadrom, kao i 32 tima za sanitarski transport.

"Evo prilike i za kolege koji su završili pripravnički staž, položili državni ispit, a nalazi se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, da ne sjede na biroima i čekaju neko zaposljenje sa ekskuzivnom specijalizacijom, nego da svoja znanja koriste i stiču određena iskustva kroz Zavod za hitnu medicinsku pomoć", poručio je Radunović.

On je rekao da su u prva dva mjeseca ove godine u tim službama pregledano 45.000 ljudi, a urađeno je i 7.000 pregleda u stanu, i u toku tog perioda nije bilo primjedbi na njihove usluge.

“U svih 18 opština gdje postoje domovi zdravlja, formirane su jedinice Zavoda, a subjedinice su planirane u Andrijevici, Šavniku i Plužinama”, rekao je Radunović.

To pitanje, kako je rekao, jedino nije na adekvatan način riješeno u Šavniku i Plužinama, i to zbog nedostatka kadra.

Japanska Vlada donira sanitetsko vozilo

Japanska Vlada će donirati oko 220.000 eura Domu zdravlja Rožaje, Obrazovnom centru Šavnik i JP "Komunalno" iz Kolašina, kao podršku poboljšanja zdravstvenog i obrazovnog sistema i unapređenju ekoloških usluga.

Ambasador Japana Tošio Cunozaki je rekao da je Domu zdravlja Rožaje donirano ambulatno vozilo i medicinska oprema, JP "Komunalno" specijalno vozilo za prikupljanje smeća i čišćenje snijega, dok su Obrazovnom centru u Šavniku obezbijeđeni novi prozori i vrata.

Uključujući ove donacije, ukupan iznoz japanske pomoći kroz projekte za onovne potrebe stanovništva (POPOS) od 1999. godine je oko 1,1 miliona eura, dok je ukupan iznos japanske pomoći oko 1,5 miliona.

Bonus video: