Zbog spora oko direktora 90 odsto djece nije došlo u školu

Afera se bespotrebno diže i ne može donijeti ništa dobro. Može poremetiti međuljudske i komšijske odnose, a najviše će ispaštati djeca
0 komentar(a)
Balotiće, Foto: Aida Sadiković
Balotiće, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 28.02.2011. 18:59h

Oko 90 odsto đaka iz Osnovne škole u Balotićima danas nije pohađalo nastavu, iz ne potpuno jasnih okolnosti.

Grupa roditelja je na sastanku, koji je u toj mjesnoj zajednici održan u nedjelju, rekla da djecu neće slati u školu dok god se na mjesto direktora ne imenuje jedan od dvojice kandidata iz tog mjesta, a koji su članovi DPS-a.

Na zboru je rečeno da su roditelji u petak čuli kako će na čelo te obrazovne ustanove, koju pohađa oko 125 učenika, biti postavljen član Bošnjačke stranke Rahman Husović, koji uz to nije iz te mjesne zajednice.

Redakciji „Vijesti“ se javilo i nekoliko čitalaca koji su “primijetili da na fotografiji sa nedjeljnog zbora, objavljenoj u novinama juče, ima i onih koji nijesu roditelji djece iz škole u Balotićima, uz konstataciju da je tu „više riječ o skupu mještana“.

Predsjednik Savjeta roditelja, Zaim Fejzić je na pitanje zbog čega se već bojkotuje nastava ako novi direktor zvanično nije imenovan rekao da ne zna, ali da neće odustati od svojih zahtjeva.

“Danas smo se peticijom u kojoj tražimo da na mjesto direktora bude postavljen Rifat Dautović ili Ramzija Mujević obratili gradonačelniku Nusretu Kalaču, ministru prosvjete Slavoljubu Stijepoviću, premijeru Igoru Lukšiću i šefu DPS-a, Milu Đukanoviću.

Djeca neće ići u školu dok god se ne udovolji našim zahtjevima. Tako je jednoglasno odlučio Savjet roditelja, a kasnije su nam se pridružili ostali roditelji”, rekao je Fejzić koji nije umio da objasni zbog čega su peticiju poslali i Đukanoviću.

Jedan od roditelja koji je insistirao na anonimnosti „kako mu dijete ne bi snosilo posljedice“ je rekao da mu nije jasno šta se događa u Balotićima.

“Bojkot nastave i afera koja se bespotrebno diže oko direktora ne može donijeti ništa dobro. Može poremetiti međuljudske i komšijske odnose, a najviše će ispaštati djeca. Nastava ne bi smjela da trpi ni zbog čijih političkih opredjeljenja ili interesa”, rekao je taj roditelj koji tvrdi da je cijelu priču inicirao jedan od kandidata za direktora, i predsjednik Mjesnog odbora DPS-a i MZ Balotiće od 1998. godine, Rifat Dautović.

“On i sa tih funkcija komanduje dešavanjima u selu, širi demagogiju neukom narodu, plaši ih, manipuliše, ucjenjuje socijalama”, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Dautović je potvrdio da pokriva te funkcije, ali i negirao optužbe.

“Nije istina da zloupotrebljavam funkcije, na sastanku sam bio isključivo kao roditelj troje učenika i nikako drugačije. Ni moja djeca ne idu u školu i neće ići dok god se ne imenuje jedan od nas dvojice koji smo se jedini prijavili na konkurs u drugoj polovini decembra. Tada smo razgovarali sa ministrom koji nam je rekao da obojica ispunjavamo uslove, i da mu je žao što ne može obojicu, ali da će sigurno imenovati jednog od nas. Čekamo da ispuni svoje obećanje”, rekao je Dautović.

Na pitanje „Vijesti“ da li je bojkot nastave preuranjen, s obzirom da još nema konačne odluke, Dautović je rekao da je to pitanje za predsjednika Savjeta roditelja.

“To pitajte Fejzića. Roditelji su nekako saznali da se ovdje radi o političkoj trgovini koju neće dozvoliti po cijenu da djeca nikada više ne idu u tu školu”, kategoričan je Dautović.

On je negirao i tvrdnje da mještane zarad svog i partijskog interesa uslovljava socijalama.

“To nije tačno, molim vas nemojte oko toga. U ovoj mjesnoj zajednici živi velika sirotinja i ja sam izdao na hiljade potvrda svakome ko je tražio kako bi regulisao socijalu. Nije mi bilo važno ko je u kojoj partiji. Volim svima da pomognem i zbog toga me narod podržava”, rekao je Dautović.

“Vijestima” je juče u Ministarstvu prosvjete rečeno da dostavimo pitanja za sve što nas interesuje povodom dešavanja u školi u Balotićima, a da ćemo odgovore dobiti danas.

Bonus video: