NVO Prerada: Neka Vlada spremi pare za drugu ratu kredita KAP-a

"Drugu presudu u iznosu od 348.957 eura smo dobili prije godinu i do danas nijesmo uspjeli da je naplatimo"
0 komentar(a)
KAP, Foto: Vesko Belojević
KAP, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.02.2011. 17:26h

Neka Vlada spremi pare i za drugu ratu kredita jer smo sigurni da vlasnici Kombinata aluminijuma nemaju namjeru da plaćaju kredite kada imaju tako dobrog žiranta, saopšio je Dragan Knežević, predsjednik NVO Prerada koja se bavi zaštitom prava bivših radnika prerađivačke fabrike KAP-a.

"Kao bivši Sindikat Prerade KAP-a na vrijeme smo upozoravali zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori o nepoštovanju kupoprodajnog i kolektivnog ugovora od uprave i vlasnika KAP-a. Sve naše inicijative, zapomaganja, protestne šetnje, štrajkovi ostali su mrtvo slovo na papiru.

Tražili smo od uprave i vlasnika da radimo i da poštuju zakone Crne Gore, ali nijesu na to obraćali pažnju, radili su po svome što i sada rade. Zbog svega toga oko 400 radnika Prerade, sa prosječno 30 godina radnog staža, završilo je na Birou rada", naveo je Knežević.

Prvu presudu jedva naplatili, od druge ni traga

On je istakao da su oko 380 bivših radnika Prerade zbog nepoštovanja Kolektivnog ugovora Prerade na sudu dobili dvije pravosnažne presude za naknadu štete u visini od 592.701 euro.

Knežević smatra da uprava KAP-a na svaki način pokušava što je moguće duže da odloži izvršenje presuda

"Prva presuda iznosila je 243.744 eura. Ona je naplaćena poslije velikih napora dok smo bili u radnom odnosu u Preradi. Drugu presudu u iznosu od 348.957 eura smo dobili prije godinu i do danas nijesmo uspjeli da je naplatimo.

Krajem decembra prošle godine u Osnovnom sudu u Podgorici smo dobili i treću presudu po istom osnovu kao i prethodne dvije u našu korist u iznosu od 434.776 eura. Iz ovog našeg primjera se jasno vidi da upravi i vlasnicima KAP-a nije važno što oni gube sudske sporove i plaćaju skupe troškove suđenja, nego im je bitno da dobiju na vremenu", ocijenio je Knežević.

Na sudu je i tužba za stambeni fond koji se duguje radnicima u iznosu oko milion eura

On smatra da uprava KAP-a na svaki način pokušava što je moguće duže da odloži izvršenje presuda tako da su se i na presudu od decembra žalili Višem sudu u cilju dobijanja na vremenu.

"Ove tri sudske presude iznose oko milion eura. Da su taj novac investirali u Preradu DOO sada bi ona Prerada radila i ne bi propadala. Na sudu je i tužba za stambeni fond koji se duguje radnicima u iznosu oko milion eura.

Ne žele da KAP završi kao "Radoje Dakić"

Radnici koji su ostali da rade u Preradi podnijeli su početkom ove godine tužbu sudu zbog neisplaćivanja zarada. Podnesene su mnoge prijave Inspekciji rada. Vlada treba konačno da stavi tačku na ovakvo ponašanje uprave KAP-a i bolje je da to uradi što je prije moguće.

Ne bismo voljeli da Prerada završi kao Radoje Dakić i da se počne sa sudskom prodajom njene imovine

Treba raskinuti ugovor ili primorati vlasnike KAP-a da poštuju državu Crnu Gori i njene zakone, kako bi sudovi i inspekcije imali makar u ovom slučaju manje posla. Očekujemo od Vlade da nam pomogne da naplatimo pravosnažne presude.

Ne bismo voljeli da Prerada završi kao Radoje Dakić i da se počne sa sudskom prodajom njene imovine. Da bismo naplatili presude nudimo upravi Prerade i KAP-a vansudsko poravnanje i konačno da stavimo tačku na sudske procese", zaključio je Knežević.

Bonus video: