Šeherezada mnoge motivisala da uče

Vjerujem da i TV serije imaju određenu ulogu u popularnosti turskog, kao što je to bilo i sa latinoameričkim serijama koje su doprinijele popularnosti španskog jezika, kaže Igor Lakić.
115 pregleda 0 komentar(a)
seherezada, Foto: Prva
seherezada, Foto: Prva
Ažurirano: 26.02.2011. 20:08h

Posljednjih godina Crnogorcima su na raspolaganju besplatni kursevi grčkog i turskog jezika a interesovanje je - ogromno.

"Kurseve, koje organizujemo u OŠ ''Maksim Gorki'' finansira grčka država, a interesovanje je zaista veliko. Ukupno bude 80 polaznika u tri grupe. Obično grupa za prvi stepen broji i do 30 polaznika. Najviše ih je na prvom, a onda na svakom narednom stepenu manje", kazao je ''Vijestima'' profesor grčkog jezika Ilijas Georguolas.

Da li zbog megapopularne Šeherezade ili nečeg drugog, interesovanje raste i za besplatno učenje turskog jezika, koje organizuje Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj ‘’Tika’’.

"Kurseve organizujemo već tri godine i imamo učenike koji su došli do četvrtog stepena. Prilikom popunjavanja aplikacija kao razloge za učenje turskog jezika polaznici najčešće navode da ih zanima turska kultura, da žele da posjete Istanbul, ali i da su tome doprinijele serije koje su osvojile naše gledaoce", kazala je ‘’Vijestima’’ asistent sekretar u agenciji Sabina Pačariz-Bešlić, čije se ime, kao prevodioca, nalazi na odjavnoj špici ‘’Šeherezade’’.

Ona kaže da se na kurseve prijavljuju svi uzrasti od 15, pa čak 60 i više godina, kao što je jedan slučaj u Baru. - Upravo je taj gospodin iz Bara najredovniji na nastavi i za svaku je pohvalu – navodi Pačariz-Bešlić, ističući kako se nijesu reklamirali tokom organizovanja kurseva, ali da je interesovanje ipak bilo ''nevjerovatno veliko''.

Lakić: Sve manje znanja

Rast interesovanja za učenje njemačkog jezika bilježe i na Institutu za strane jezike, a nešto veće interesovanje imaju i za španski jezik.

"Sa druge strane italijanski jezik, za koji je nekada vladalo ogromno interesovanje, gotovo da se ugasio. Moguće je da je ukidanje viza i otvaranje granica dovelo do toga da ljudi počinju da se orijentišu i na druge zemlje, a ne samo na Italiju", smatra dekan Instituta Igor Lakić.

On je ''Vijestima'' kazao kako bi jedan od razloga za povećanje interesovanja za turski jezik mogao biti ulazak turskog kapitala u Crnu Goru.

"Vjerujem da i TV serije imaju određenu ulogu u popularnosti turskog, kao što je to bilo i sa latinoameričkim serijama koje su dorpinijele popularnosti španskog jezika", rekao je Lakić, ističući kako na kursevima imaju polaznika od 13 do 50 i više godina starosti.

Navodeći kako Institut ima 31 godinu iskustva u nastavi stranih jezika na univerzitetskom nivou, ali i na kursevima, Lakić kaže da je znanje stranih jezika u našoj zemlji i dalje nedovoljno.

"Ovo govorim iz direktnog iskustva sa studentima koji se upisuju na univerzitet. Čak se primjećuje i pad, što je interesantno, s obzirom na izloženost jeziku, posebno engleskom, na svakom koraku, ne samo u školi, već i preko televizije, filmova, muzike, interneta, kurseva stranih jezika. Smatram da je ovaj trend zabrinjavajući i da mu treba posvetiti pažnju što prije", rekao je Lakić

Bonus video: