Oboljeli od kancera nisu zračeni: Stari aparat zakazuje, novi bio u celofanu

Zbog kompleksnosti novo aparata, za početak broj zračenja ograničen, a puni kapacitet očekuje se za mjesec
187 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2011. 18:55h

Savremeni aparat za zračenje pacijenata prvi put je na Klinici za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra upotrijebljen u srijedu, rekao je “Vijestima” Direktor te klinike dr Vladimir Todorović.

Nezadovoljni pacijenti su se prošle nedjelje obraćali redakciji “Vijesti”, žaleći se zbog toga što novi aparat nije u funkciji, te da se i dalje moraju zračiti starim, koji je često u kvaru.

Pacijentkinja Marija Đikanović je kazala da stari aparat, koji je u upotrebi već duže vrijeme, od ponedjeljka ne radi, te da je uskraćena za terapiju već sedmi dan, jer se vikendom ona preskače.

"Nije mi jasno zbog čega se pacijenti i dalje, čas zrače, čas ne zrače starim aparatom, ako je kupljen novi, najsavremeniji. Najprije je bilo rečeno da će biti potrebno pola godine da se on osposobi, ali evo je prošlo osam mjeseci od kada je kupljen”, ogorčena je Đikanović.

Dr Todorović je objasnio da je za upotrebu novog aparata bilo neophodno uraditi sva fizička mjerenja i pribaviti upotrebnu dozvolu.

Nov aparat, a mogućnosti ograničene

"U pitanju je uobičajena procedura koja se mora sprovesti prilikom postavljanja novog aparata. Ovi uslovi su sada ispunjeni, te dobijena upotrebna dozvola od IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju), tako da je u srijedu počeo rad sa prvim pacijentom”, rekao je Todorović.

On, međutim, kaže da je, zbog kompleksnosti aparata, za početak broj zračenja ograničen.

“Naša očekivanja su da će za mjesec dana aparat raditi u punom svom obimu”, riječi su Todorovića.

Pacijentkinja Đikanović je takođe rekla da je posljednjih dana, dnevno oko 30 pacijenata bilo vraćeno kućama bez prijeko potrebne terapije.

„Aparat je još u celofanu, dok se najteži bolesnici ne zrače potrebnom terapijom”, tvrdi Đikanovićeva.

Direktor Klinike je rekao da će novi aparat za spoljašnje zračenje omogućiti maksimalnu efikasnost zračenja i najbolje rezultate terapije uz minimalne neželjene efekte na zdravim tkivima u okolini tumora.

Stari aparat u upotrebi već 14 godina, i sklon kvarovima

"Taj konformalni aparat prvi put se koristi u Crnoj Gori. Uporedo sa nabavkom opreme i izgradnjom objekta, pažljivo smo projektovali i edukaciju ljekara, fizičara i tehničara za potrebe novoizgrađene Klinike, i to u Beogradu, Virzborgu, Miškolcu, Estorilu, Dablinu, Budimpešti, Segedinu, Skoplju i Berlinu”, rekao je Todorović.

Dr Todorović je priznao da je stari aparat za zračenje, koji je u upotrebi oko 14 godina, zbog velikog opterećenja, podložan povremenim zastojima u radu, ali i dodao da ta ustanova ulaže napore kako bi se broj zastoja u radu opreme smanjio.

“Aparat nije u upotrebi od ponedjeljka. Inžinjeri Tehničke službe su ustanovili kvar nakon čega smo poručili neophodne rezervne djelove, te se nadamo da će nam biti brzo isporučeni a aparat stavljen opet u funkciju”, rekao je Todorović.

On je kazao i da je prvi put Crna Gora dobila aparat za brahiterapiju, koji će služiti za unutrašnje zračenje i to najčešće kod karcinoma grlića materice.

"Ta oprema će značajno smanjiti upućivanje pacijenata sa kancerom najčešće ginekoloških organa koji su se godinama liječili u inostranstvu”, riječi su Todorovića.

Galerija

Bonus video: