Bračni par iz Engleske spašen iz sniježnih nameta Pivske planine

Bračni par vratiće se u selo Brezna čim snijeg malo okopni, jer su blizu odluke da se u tom pivskom selu nastane za stalno.
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2011. 18:17h

Kolin i Alison Alabuš iz Londona, ostali su tri dana zavijani i odsječeni u selu Brezna u Pivi. Iz sniježnih nameta oko 11.30 sati, kada su ostali bez hrane, izvukao ih je vlasnik spasilačkog kluba "Extreme" iz Nikšića Zoran Radović. Na motornim sankama, prvo Alison, a onda Kolina sa dvije torbe.

Bračni par vratiće se u selo Brezna čim snijeg malo okopni, jer su blizu odluke da se u tom pivskom selu nastane za stalno.

Iz kuće Blagojevića gdje su se smjestili, Kolin je novinarki "Vijesti" ispričao da su prvi put u životu vidjeli toliki snijeg, ali da se nijesu uplašili, i da nijesu paničili ni u jednom momentu.

"U Londonu snijeg padne 10-ak centimetara, a ovdje je napadalo više od 70. Nijesmo se prepali od tolikih nameta, ni od toga što smo tri dana bili zavijani u našoj vikendici, jer volimo snijeg, izazov, i posebno selo Brezna. Kada je pao prvi snijeg nijesmo slutili da će ubrzo doći i novi, i da ćemo ostati odsječeni od svijeta. Kada smo ostali bez hrane i shvatili da će snijeg padati još, pokušali smo našom "ladom nivom" da dođemo do magistrale, ali smo se odmah zaglavili", ispričao je Kolin.

Englez koji će ostati u Crnoj Gori i narednih dana kod prijatelja, znao je, kaže, da će im Goran Blagojević, njihov prijatelj i poslovni partner sa kojim u Breznima prave etnoselo, poslati spasioce.

"Pozvao me Goran Blagojević i kazao o čemu se radi. Odmah sam krenuo u selo Brezna, jer sam znao da su ljudi bili tri dana bez hrane", kazao je šef spasilaca iz kluba “Extreme”.

Zoran priča da se do Brezana moglo džipom, a da je onda dalje do zavijanih Engleza morao motornim sankama, jer je napadalo oko 70 centimetara snijega.

"Do pilane u Breznima sam došao džipom, a onda sam oko pet kilometara do njih prešao motornim sankama. Pošto na sankama ima mjesta samo za jednu osobu, prvo sam evakuisao Alison, a onda se vratio za Kolina. Bračni par Alabuš je bio veoma zahvalan", ispričao je Zoran.

Alison se vraća u London, a Kolin dok se vrijeme ne smiri ostaće kod Gorana, a onda opet nazad u selo Brezna.

Njihov domaćin, Goran Blagojević kaže da su Alabuši odlučili da se iz Londona presele u selo Brezna jer su oduševljeni prirodom, čistim vazduhom i idejom o izgradnji etnosela.

"Napravili smo motel, a Alabuši su sebi napravili vikendicu gdje uglavnom borave, pošto su odlučili da se presele, vjerovatno, za stalno. Imaju četvoro djece, koja su odrasla, ali se nadam da će i oni doći ovdje da žive", kazao je Blagojević.

Bonus video: