Preko 7.000 potpisa podrške Setu studentskih mjera

Pored avgustovskog roka, studenti su tražili i formiranje komisije za kontrolu korupcije, osnivanje disciplinske komisije koja bi kažnjavala nedolično ponašanje profesora
0 komentar(a)
studenti Pravni, Foto: Boris Pejović
studenti Pravni, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.02.2011. 15:56h

Između 7.000 i 8.000 studenata Univerziteta Crne Gore dalo je svojim potpisom podršku Setu studentskih mjera kojim crnogorski visokoškolci privenstveno traže uvođenje avgustovskog roka, kazao je “Vijestima” predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore Stefan Jovanović.

On je kazao da je parlament zadovoljan brojem prikupljenih potpisa, ističući da se prvi put dešava da toliki broj studenata učestvuje u nekoj akciji.

“Gotovo svaki student koji je došao na fakultet potpisao je peticiju. Iako na fakultetima Univerziteta Crne Gore studira 20.000 studenata zadovoljni smo, jer je ovo prvi put da je odziv visokoškolaca toliki”, kazao je Jovanović.

Najviše potpisa prikupljeno je na Filozofskom, Ekonomskom i Pravnom fakultetu.

Izostala je podrška studentata sa Fakulteta likovnih i dramskih umjetnosti, jer drugi semestar za te jedinice UCG počinje tek u ponedjeljak. Jovanović je poručio da će za studente sa Cetinja najvjerovatnije naredne nedjelje biti organizovano potpisivanje Seta studentskih mjera.

Pored avgustovskog roka, studenti su tražili i formiranje komisije za kontrolu korupcije, kao i osnivanje disciplinske komisije koja bi kažnjavala nedolično i neakademsko ponašanje profesora.

Studentski parlament je u Setu studentskih mjera predvidio i pokretanje inicjativa za renoviranje studentskih domova i izgradnju novih, kao i otvaranje studentske klinike gdje će visokoškolcima iz drugih gradova moći da zatraže ljekarsku pomoć.

Iz tog parlamenta ranije su kazali da će zahtjevi studenata, sa prikupljenim potpisima, biti upućeni Senatu, Upravnom odboru, rektoru ili prorektoru, u zavisnosti od toga ko je i za šta nadležan.

Jovanović je ponovio da su studenti, ukoliko im nadležni ne odgovore, spremni da na radikalniji način zatraže ispunjenje njihovih zahtjeva.

Bonus video: