Zapošljavanje osoba sa invaliditetom i dalje veliki problem

"Kada bi se kvota ispunila u državnim ustanovama riješio bi se i problem zapošljavanja osoba sa invaliditetom", mišljenje je Nikolića
69 pregleda 0 komentar(a)
Invalid, Foto: Luka Zeković
Invalid, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.02.2011. 13:57h

Ko zaposli jednu osobu sa invaliditetom (OSI), kao da je od diskriminacije u zapošljavanju spasio čitavu populaciju, a od koga očekivati da da primjer ako ne od same države, rekao je program menadžer Udruženja paraplegičara Vladan Nikolić.

On je na Okruglom stolu o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, rekao da iako je Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja OSI usvojen još 2008. godine, i propisuje da su poslodavci obavezni da među zaposlenim imaju pet odsto pripadnika te populacije, državne institucije nijesu ni približno ispunjenile tu normu.

"Kada bi se ta kvota ispunila u državnim ustanovama riješio bi se i problem zapošljavanja osoba sa invaliditetom", mišljenje je Nikolića.

On je kazao da je država donijela dobra zakonska rješenja, ali da je problem što njihova primjena nije zaživjela. Nikolić je upozorio da je minimalan broj zaposlenih OSI nakon usvajanja Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji.

"Jedan dio krivice nesporno je i u samim OSI, njihovom nesnalaženju, nesigurnosti i konzervativizmu, ali dio leži i na organima vlasti", poručio je on.

2.271 nezaposlenih osoba sa invaliditetom

Savjetnica direktora Zavoda za zapošljavanje Slavica Radusinović je podsjetila da se na evidenciji nalazi 2.271 nezaposlena osoba sa invaliditetom, u koje se ubrajaju i invalidi rada i kategorisana lica koja su završila školovanje u nekoj od specijalizovanih ustanova.

Predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja Ranka Pavićević je rekla da, od primjene tog Zakona, u tom resoru ima zaposlene dvije OSI.

"Jedna je diplomirani pravnik, a jedna diplomirani socijalni radnik", kazala je ona.

Prema njenim riječima, to iziskuje dodatnu pažnju, ali ne samo deklarativno već i suštinski.

"To ne podrazumijeva samo aktivnosti Ministarstva kao nadležnog organa, već i sektora obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite", naglasila je Pavićević.

NVO sektor nezadovljan radom Fonda

Iz NVO sektora nijesu zadovoljni radom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, koji je osnovan pri Zavoda za zapošljavanje, jer smatraju da se iz tog Fonda novac troši, ali da se rezultati ne vide.

"Na kraju svake godine novac iz Fonda, koji uplaćuju poslodavci koji ne zaposle OSI, se preliva u budžet, što zapravo znači da je to još jedan porez za poslodavca i neispunjena uloga Fonda, zbog koje je i osnovan", rekao je Nikolić.

Radusinović ipak tvrdi da se novac iz tog budžeta troši za programe profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja te populacije, te da je nosilac tih aktivnosti isključivo ZZZ, i pozvala i NVO sektor da se uključi.

"Mislim da socijalno partnerstvo u tom dijelu nije zaživjelo kako treba. U programe profesionalne rehabilitacije i zapošljavanje treba da se uključe svi socijalni partneri, organi lokalne samouprave, državni organi, NVO sektor", poručila je Radusinović.

Savjetnica u ZZZ je kazala da je trenutno na teret sredstava Fonda zaposleno 15 osoba na neodređeno vrijeme, a 69 na određeno.

"Od lica zaposlenih na neodređeno vrijeme, četiri su po osnovu dodjele kredita pod povoljnim uslovima, devet poslodavaca su dobili subvencije za zapošljavanje, a dva za opremu radnog mjesta za osobu sa invaliditetom", naglasila je ona.

Bonus video: