Šabović: Jedino da Dinoša formira LGB...onu pa da mu povjeruju!

Pavlović je ponovio da je EK više puta sugerisala neophodnost saradnje sa civilnim sektorom.
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2011. 13:45h

Odbor za ljudska prava i slobode zatražio je od ministra za ljudska i manjinska prava Ferhata Dinoše da tom skupštinskom tijelu dostavi u roku od sedam dana informaciju o položaju seksulanih manjina u Crnoj Gori.

Nakon što informacija bude dostavljena parlamentu, Odbor će zakazati sjednicu na koju će pozvati ministra za ljudska i manjinska prava, ali i jednog od predstavnika 17 NVO koji su u decembru tražili njegovu smjenu zbog Dinošinih ranije iznijetih homofobičnih i netolerantnih izjava u vezi sa problemima LGBT populacije u Crnoj Gori.

Današnje zasjedanje Odbora za ljudska prava obilježila je žučna polemika između poslanika PzP-a Koče Pavlovića i poslanika SDP-a Ervina Spahića.

Ako ne žele Dinošu, neka čekaju novog ministra

Odbor nije prihvatio predlog Pavlovića da se od Dinoše zatraži mišljenje o načinu prevazilaženja problema nastalog između njega i dijela civilnog sektora, radi homofobičnih izjava, koje su ušle i u deklaraciju evropskih parlamentaraca.

Pavlović je još ustvrdio da je Dinoša svojim ponašanjem „izazvao bojkot značajnog dijela civilnog sektora”.

“Ako ne žele saradnju sa Dinošom, neka sačekaju novog ministra”, kazao je Spahić

Spahić, koji se usprotivio mogućnosti da ministar objašnjava svoje ranije stavove, ali i relacije i saradnju sa civilnim društvom, kazao mu je kako ne može da shvati da to „što neke NVO bojkotuju ministra znači da on treba da se saslušava”.

“Ako ne žele saradnju sa Dinošom, neka sačekaju novog ministra”, kazao je Spahić, na šta mu je Pavlović pojasnio da je riječ o evropskoj praksi koja je poslaniku SDP-a „očigledno nejasna”.

Pavlović je ponovio da je EK više puta sugerisala neophodnost saradnje sa civilnim sektorom.

“Ja sam toliko ograničen, pa ne mogu da shvatim. Objasnite mi."

“Ovdje je ona prekinuta, pa predlažem da se na sjednicu pozovu i NVO”, istakao je Pavlović. Spahić mu je odgovorio da ne shvata da li to znači da treba pozvati NVO sektor ili predstavnike LGBT populacije.

“Vi puno toga ne shvatate”, odgovorio je Pavlović. Spahić mu je na to kazao: “Ja sam toliko ograničen, pa ne mogu da shvatim. Objasnite mi."

"Treba li da tražimo da poslanik podnese ostavku jer ga NVO bojkotuje”, upitao je Spahić

Pavlović, zahtijevajući od Spahića da ga ne prekida, ponovio je svoj raniji predlog i objašnjenje.

“Onda je to problem premijera (Igora Lukšića) i njegovog ministra. Premijer treba da se bavi saradnjom NVO sa resorima. Vladajuću koaliciju bojkotuje 40 odsto građana, zamislite da sve poslanike, predstavnike koalicije saslušavamo tim povodom. Treba li da tražimo da poslanik podnese ostavku jer ga NVO bojkotuje”, upitao je Spahić.

Njegov kolega iz DPS-a Husnija Šabović uključio se u polemiku tvrdeći da se sa Dinošinim izjavama manipuliše.

"68 + 20 + 10 = niko ih ne podržava!"

“Pravo da vam kažem, ne znam kako da se povjeruje čovjeku, jer je više puta pojasnio svoje izjave. Jedino da formira LGB... onu i onda da mu povjerujemo, kazao je Šabović na objašnjavajući šta je „LGB ona”.

Spahić, protestujući jer je većina članova Odbora od početka bila za to da se od Dinoše traže dodatne informacije o njegovim stavovima o LGBT populaciji, počeo da računa.

Aleksić mu je pojasnio da Dinoša nije samo ministar za nacionalne već i seksualne manjine

“Oko 68 odsto stanovništva smatra da je homoskesualnost bolest, 20 bi verbalno nasrnulo na njih, a 10 i fizički, što je skoro 100 procenata. To znači da ih niko ne podržava”, izračunao je Spahić.

Aleksić mu je pojasnio da Dinoša nije samo ministar za nacionalne već i seksualne manjine.

“Borba tih manjina je dugoročna. Ako Bog da, ona će trajati i ubuduće”, kazao je Aleksić, objašnjavajući da je Odbor ovu inicjativu imao i početkom decembra, ali da zbog tehničkih razloga nije razmatrana.

Odbor je konstatovao osnivanje NVO „Progres", prve LGBT organizacije u Crnoj Gori, koja je upoznala poslanike sa svojim aktivnostima, i dogovorio da osim Dinoše i jednog predstavnika NVO na sljedecu sjednicu pozovu i Ombudsmana Šućka Bakovića.

Galerija

Bonus video: