Pismo Lukšiću iz Njujorka: Zaustavite samovolju Đonbaljaja

U pismu Lukšiću, koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora Fondacije Hamdija Bicić, navodi se da je Đonbaljaj i do sada kršio zakone.
139 pregleda 0 komentar(a)
Gusinje, Foto: Amil Ibrahimagić
Gusinje, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 24.02.2011. 17:58h

Upravni odbor Fondacije "Gusinje" iz Njujorka oštro je osudio incident na gradskom stadionu u Gusinju, kada je Tahir Đonbaljaj čelnik Sekretarijata za inspekcijske poslove Opštine Plav, ali i jedan od sedam članova Komisije za utvrđivanje sukoba interesa, prokopao kanal preko terena.

U pismu premijeru Igoru Lukšiću, koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora Fondacije Hamdija Bicić, navodi se da je Đonbaljaj i do sada kršio zakone, pa mole crnogorskog premijera da "preduzme adekvatne mjere, jer mu se opštinski organi nijesu kadri suprotstaviti".

"Đonbaljaj je svojevremeno dok je bio činovnik u lokalnoj upravi, sam sebi pripisao dio putnog pravca - glavne saobraćajnice Plav-Gusinje, i na taj način nelegalno prisvojio dio društvene imovine uz sami magistralni put. Takođe, kuća koja je izgrađena na gradskom stadionu u vlasništvu Đonbaljaja je izgrađena na nelegalan način. Za tu kuću, rješenje o rušenju vlasniku je uručeno još prije nekoliko godina, ali nikad nije izvršeno.

"Očekujemo i od predsjednika Opštine da se konačno suprotstavi takvim činovnicima, koji zauzimaju mjesta po partijskim osnovama, a nikako po stručnoj sposobnosti i kvalifikaciji", navodi se u pismu iz Njujorka.

Iz Fondacije od Lukšića traže da Đonbaljaja hitno razriješe sa funkcije načelnika u Opštini Plav.

"Očekujemo i od predsjednika Opštine da se konačno suprotstavi takvim činovnicima, koji zauzimaju mjesta po partijskim osnovama, a nikako po stručnoj sposobnosti i kvalifikaciji. Evidetno je da u Opštini Plav vlada bezakonje, a počinioci unapređuju, jer je Đonbaljaj novom raspodjelom vlasti unaprijeđen. Dijaspora je ogorčena njegovim postupcima, i zahtijevamo da se što prije smijeni, kako bi se stalo na put kriminalnim radnjama", navodi se u pismu iz Njujorka.

Za čitav slučaj zainteresovala se i Inspekcija zaštite prostora Ministarstva održivog razvoja i turizma, čiji su inspektori juče boravili u lokalnoj upravi, radi prikupljanja informacija o koracima koje je preduzela Komunalna policija u ovom slučaju.

Sakata staza umjesto bulevara

"Vijesti" su i ranije pisale o sporu oko izgradnje pješačke staze na ulazu u Gusinje. Tada je i gradonačelnik Skender Šarkinović bio zainteresovan da se sporni dio reguliše i kompletna staza završi. Taj problem, međutim, ni do danas nije riješen.

U tekstu od 15. maja 2009. godine pod naslovom „Obećavali su bulevar, a sad nema ni straze“, predsjednik MZ „2. avgust“ Gusinje dr Rusmin Laličić kazao je, da je uoči posljednjih predsjedničkih izbora, sadašnji predsjednik Skender Šarkinović obećavao bulevar na prilazu Gusinju.

"Direkcija za javne radove uradila je, međutim, pješačku stazu u dužini od 400 metara, ali su i tada na polovini staze radovi prekinuti, jer se pojavilo privatno lice sa dokumentacijom da je sada sporni prostor dio njegovog imanja, koje je svojevremeno kupio od Opštine. Tu se više nema šta dodati, izuzev da bi se bilo koji dobri domaćin naježio na ono što su nam ljudi iz vlasti i struke radili", kazao je, između ostalog, tada Laličić.

Sedam dana za „mjere” iz Opštine

"Vijestima" je iz Opštine Plav saopšteno da je Đonbaljaj bio samo dva mjeseca sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove, a da je trenutno službenik u Sekretarijatu za urbanizam i uređenje prostora.

Iz Opštine su saopštili da je dat rok od nedjelju dana da se preduzmu odgovarajuće mjere u slučaju prokopanog kanala, te da je Opština vlasnik zemljišta na kome se nalazi stadion, a da je FK "Gusinje" korisnik. Đonbaljaj je, inače, potpredsjednik DS-a Crne Gore, te potpredsjednik Opštinskog odbora te stranke u Plavu.

Bonus video: