Jafa keks povučen i sa tržišta u Crnoj Gori

Riječ je o supstancama koje se koriste u mastilu za štapanje na površini kutija i koji mogu dospjeti i u sam proizvod i time dovesti do eventualne neispravnosti proizvoda
142 pregleda 0 komentar(a)
Jafa keks, Foto: Vesko Belojević
Jafa keks, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.02.2011. 15:45h

Zdravstveno - sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja je naložila da se keks Jafa pomorandža (pakovanje od 300 i 150 gr.), keks Jafa višnja (150 gr.) i keks Jafa limun (150 gr.) čiji upotrebni rok ističe 26. februara 2011. godine povuče sa crnogorskog tržišta u skladu sa Zakonom o bezbijednosti hrane, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Odluka je uslijedila nakon saznanja da je Jafa proizvod čiji upotrebni rok ističe 26. februara 2011. godine povučen sa slovenačkog tržišta.

U Sloveniji, keks je povučen zbog prisustva fotoinicijatora benzofenona i 4-metilbenzofenona u kartonskoj ambalaži.

Riječ je o supstancama koje se koriste u mastilu za štapanje na površini kutija i koji mogu dospjeti i u sam proizvod i time dovesti do eventualne neispravnosti proizvoda što može predstavljati zdravstveni rizik za potrošače.

"Takođe, Zdravstveno - sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja naložiće i ispitivanje kartonske ambalaže Jafa proizvoda sa drugim rokovima upotrebe i u zavisnosti od rezultata preduzeti mjere u skladu sa Zakonom", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Proizvođač: Ambalaža je bezbjedna

Srpska konditorska kompanija Jafa ranije danas je saopštila da je ambalaža u koju pakuje proizvode zdravstveno bezbjedna i da su procesi proizvodnje i pakovanja regulisani najstrožim standardima."Jafa apsolutno garantuje za kvalitet i zdravstvenu ispravnost svih proizvoda, jer su procesi kontrole po najstrožijim standardima Evropske unije, rekla je direktorka operacija te kompanije Jelena Jurić.Agencija Beta prenosi da su u srpskoj kompaniji kazali da su na slovenačkom tržištu podijeljena mišljenja o dozvoljenosti korišćenja UV laka na spoljnoj ambalaži proizvoda i da je zbog toga Jafa od oktobra 2010. godine prešla na korišćenje vodenog laka na sekundarnoj ambalaži."Svi naši gotovi proizvodi se primarno pakuju u zaštitne polipropilenske folije koje zadovoljavaju najviše standarde kvaliteta i posjeduju sva potrebna barijerna svojstva, a UV lak na spoljnoj strani korišćn je samo na sekundarnoj ambalaži", prenosi Beta navode iz kompanije.

Bonus video: