Đurišić: Normalno je da se duguje aerodromima

Montenegro erlajnz je, navodno, odlučio da odmah ukine linije ka Prištini i Skoplju.
73 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Đurišić, Foto: Luka Zeković
Zoran Đurišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.02.2011. 08:49h

Direktor Montenegro erlajnza Zoran Đurišić je rekao "Vijestima" da je blokada polijetanja njihovog aviona u Prištini, "neprofesionalno i nezabilježeno u istoriji postojanja te kompanije".

Avion Montenegro erlajnza je u srijedu četiri sata bio blokiran na prištinskom aerodromu i nije mogao da dobije dozvolu za polijetanje ka Podgorici zato što crnogorski nacionalni avioprevoznik ima ogroman dug prema tom aerodromu.

Putnici su čekali od 8,15 časova do podne, a polijetanje je dozvoljeno tek kada je iz Podgorice uplaćeno 50.000 eura, kao dio duga od pola miliona koliko tvrde prištinski partneri Montenegro erlajnza.

Nije pola miliona, nego...

"Riječ je o dugu od oko 300.000 eura, ali to još nije precizirano jer ima nekih nesuglasica. Mi smo strašno razočarni gestom nadležnih sa prištinskog Aerodroma. Dug koji imamo je standardna praksa jer je uobičajeno da se tokom zime nagomila dug, a da se tokom ljeta isplaćuje. Dugujemo i ostalim aerodromima, ali nikad nikom nijesmo ostali dužni, pa ne bi- smo ni njima", kazao je Đurišić.

On je naveo da Montenegro erlajnz leti prema 15 destinacija i da je nemoguće dnevno izmirivati obaveze.

"Aerodromu u Beču dugujemo 30.000 eura, Londonu 40.000 i niko ne pravi problem. Ometanje letjenja, kao što se nama desilo u Prištini nije praksa, to je njihova jednostrana odluka o kojoj mi uopšte nijesmo bili obaviješteni", kazao je on.

Đurišić je dodao da je kompanija na čijem je on čelu jedna od najprometnijih na aerodromu u Prištini te da su redukovali letove prema toj destinaciji koja im je i inače postala neisplativa.

"Još ranije smo donijeli odluku da od 1. marta ukinemo do daljeg letove prema Prištini i Skoplju kako bismo smanjili troškove", kazao je Đurišić.

Kako je saopšteno iz te kompanije, informacija o smanjenom broju letova je u svakom trenutku bila vidljiva u rezervacionom sistemu, a putnici su informisani preko prodajne mreže, veb sajta, publikovanog reda letjenja i turističkih agenata.

"Dodatni razlozi storniranja letova su težnja menadžmenta da, prateći tržišne trendove, vodi računa o rentabilnosti linija i očuvanju kompanijskih finansija. Dešavanje u Prištini nije ad hok odluka, već je rezultat ranije utvrđenih mjera i poslovnih poteza", navodi se u saopštenju.

Kako je rečeno, kašnjenje aviona Montenegro erlajnza sa prištinskog aerodroma je isključivo operativne prirode.

"Zbog čekanja tranzitnih putnika došlo je do kašnjenja koje nije značajnije uticalo na planirani saobraćaj. Što se finansijskih obaveza prema aerodromima u Prištini i Skoplju tiče, one su predmet posebnih ugovora kojima je jasno precizirana dinamika plaćanja", navedeno je u saopštenju.

Sporno otkazivanje leta za Skoplje

Iako Đurišić i njegove kolege tvrde da su putnici obaviješteni o otkazivanju letova čitaoci "Vijesti" tvrde drugačije.

"Moja svekrva je juče sasvim slučajno otišla do poslovnice Montenegro erlajnza da se interesuje za let prema Skoplju, gdje je trebalo sjutra da ide, i rečeno joj je da je otkazan. Kada smo kasnije zvali da pitamo zašto nam ranije nije javljeno tvrdili su, vrlo neljubazno, da smo već obaviješteni, što nije tačno i što se može dokazati telefonskim listingom poziva", kazala je čitateljka.

Sada će, kako je rekla, njena svekrva morati da posredstvom JAT-a putuje do Beograda, a odatle za Skoplje što će je u jednom pravcu koštati 225 eura. Montenegro erlajnz joj je vratio 125,50 eura, koliko košta karta.

Bonus video: