Koga sve spašava brod Sveti Stefan?

"Vijestima" je u barskoj plovidbi potvrđeno da je feribot “Sveti Stefan” zakupila ruska kompanija za koju rade građani u Libiji iz više država regiona.
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2011. 21:59h

Na osnovu medijskih izvještaja i zvaničnih izjava iz regionu, teško je shvatiti koga zapravo brod Sveti Setfan spašava iz Libije, a do večeras nije bilo jasno ni u čije ime.

Prvo je na agencijama objavljeno je da je za Libiju krenuo brod Barske plovidbe koji bi trebalo da evakuiše 50 crnogorskih državljana iz luke Raš Lanuf, 300 kilometara udaljene od Tripolija.

Međutim, Radio televizija Srbije je prenijela izjavu državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Mirka Stefanovića koji je kazao da su trajekt Sveti Stefan zakupili Rusi i da bi njime trebalo da bude prebačena druga grupa srpskih državljana.

Prema njegovim riječima trajekt bi danas trebalo da stigne u Libiju i srpske građane prebaci u Istanbul.

Barska plovidba: Brod jesu zakupili Rusi

Pored Raš Lanufa “Sveti Stefan”, bi po riječima Stefanovića, trebalo da uplovi u luku Sirt odakle treba da budu evakuisane 152 osobe, od kojih je 31 ruski državljanin, a ostali građani Srbije i Turske koji rade za ruske željeznice. Stefanović je takođe rekao da je trajekt obezbijeđen preko srpske ambasade u Moskvi u saradnji sa ruskim Ministarstvom za vanredne situacije.

Direktor Direkcije Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore za konzularne poslove Željko Stamatović je za “Vijesti” kazao da brod ide prvenstveno za Ruse i Crnogorce ali da će ukrcati onoliko ljudi koliko neće ugroziti sigurnost broda bez obzira na državljanstvo putnika.

"Vijestima" je u barskoj plovidbi potvrđeno da je feribot “Sveti Stefan” zakupila ruska kompanija za koju rade građani u Libiji iz više država regiona.

Na feribotu se nalaze predstavnici te ruske kompanije kao i predstavnici ruskog Ministarstva za vanredne situacije. Sa svoje strane barski brodar je obezbijedio osiguranje broda od ratnih rizika, pokriće i dozvolu administracije, zastavu koju brod vije. Obaveza brodara je da preveze 700 putnika koliki je i kapacitet broda.

Hrvati odmah poslije Crnogoraca

Objavljeno da će istim brodom biće evakuisani i državljani Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovačke, koji su zajedno sa crnogorskim državljanima radili u rusko-srpsko-crnogorskom konzorcijumu IMK. Taj konzorcijum je kod luke Raš Lanuf izvodio građevinske radove, rečeno je Beti u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore.

U okviru firme IMK bilo je angažovano preko 800 radnika, od čega 250 sa prostora bivše Jugoslavije.

Hrvatski t-portal je objavio da su kapetan i posada dobili instrukcije da, nakon stotinjak Crnogoraca, na brod prioritetno ukrcavaju Hrvate.

Galerija

Bonus video: