U Crnoj Gori ne postoje podaci o broju djece sa smetnjama u razvoju

"I dalje postoji mnogo roditelja koji svoje dijete nijesu učinili vidjljivim. Kada roditelj prevaziđe predrasude, tada će se i društvo otvoriti za njih", naglasila je Žugić.
73 pregleda 0 komentar(a)
suad numanović, Foto: Arhiva Vijesti
suad numanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.02.2011. 13:58h

Podaci o broju djece sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori ne postoje, a jedine informacije posjeduju udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju.

Predsjednica Upravnog Odbora Saveza Udruženja roditelje djece sa smetnjama u razvoju Miluša Žugić upozorila je da takvi podaci nijesu konačni i pouzdani.

"I dalje postoji mnogo roditelja koji svoje dijete nijesu učinili vidjljivim. Jedino tada kada roditelj prevaziđe predrasude, tada će se i društvo moći otvoriti za njih", naglasila je Žugić.

Ona je, nakon Okruglog stola na temu značaja dnevnih centara, kazala novinarima da ta djeca moraju da ostvaruju prava kao i sva druga, te da je potrebno da se unaprijede i uslovi u kojima borave.

"Tu smo na zajedničkom zadatku sa državnim institucijama i lokalnom samoupravom, gdje treba da učinimo sve da poboljšamo uslove u kojima borave, da im prilagodimo okruženje, jer moramo imati pristupačne objekte, otvorene škole, dobru saradnju civilnog sektora", rekla je Žugić.

Ona je napomenula da su Dnevni centri značajan servis socijalne podrške toj populaciji, ali da je potrebno razvijati i druge.

"Ne mogu sva djeca biti u dnevnim centrima, jer su to ustanove dječije i socijalne zaštite za korisnike koji ne mogu da pohađaju ni jedan vid obrazovanja, i za tu djecu su oni najbolje mjesto", rekla je Žugić.

Ona, takođe, tvrdi da postojeći dnevni centri u Crnoj Gori nemaju dovoljno kapaciteta, zbog malog broja stručnog kadra.

"Zbog toga mi nudimo svoje partnerstvo kako bi se povećao broj stručnjaka koji radi sa djecom, a i animirali drugi roditelji i djeca da se uključe", rekla je ona, i napomenula da jedino multidisciplinarni pristup može dati kvalitetnu uslugu korisniku dnevnog centra.

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović je na Okruglom stolu podsjetio da su do sada otvorena tri Dnevna centra, u Bijelom Polju, Nikšiću i Pljevljima, te da je namjera da se otvore u svakoj opštini.

"Nije bitno da li će afirmativne akcije preduzeti država ili pojedinac, već je bitno da svi imamo svijest da sva djeca treba da imaju najbolje uslove za život, i da se trudimo da razvijemo posebnost i talenat svakog djeteta”, rekao je Numanović, naglašavajući važnost partnerskog odnosa u razvijanju servisa Dnevnih centara.

U projekte Grupnih kuća uključiti i roditelje

Žugić je kazala da je servis Grupnih kuća dobar projekta, ali da mu treba prići "dovoljno kvalitetno i uključiti struku i nauku", ali i motivisati roditelje.

"Grupne kuće još nijesu zaživjele, jer nijesu dovoljno uključeni roditelji, koji ovdje moraju dati doprinos. Mora se poboljšati saradnja između javnih isntitucija i NVO", upozorila je ona.

Prema njenim riječima, neznanje i nedovoljna informisanost su najviše krivi zbog opstruiranja izgradnje grupne kuće u Danilovgradu.

"Kada bi se razbile predrasude u glavama građana, i kada bi razvili svijest da su djeca sa smetnjama u razvoju kao i sva druga, bila bi drugačija reakcija", kazala je ona.

Bonus video: