AKO SE ŽELI U EVROPU

Za premijera projekat deponije u Beranama od ključnog značaja

On je dodao da u Beranama postoji izvjestan broj preduzeća koja predstavljaju zdravo jezgro, koje bi uz određenu podršku moglo da se razvija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2011. 17:02h

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, boravio je u Beranama, gdje je istakao da je procijenio da treba da obiđe one opštine koje su najviše pogođene tranzicionim procesom i teškom ekonomskom krizom, među kojima je i Berane, kako bi se sagledale mogućnosti da se postojeća situacija poboljša.

“Identifikovali smo tri pravca aktivnosti. Jedan je na tragu nedavno donešenih izmjena zakona o finansiranju lokalnih uprava i potrebe finansijske konsolidacije Opštine Berane.

Uskoro će biti uobličen program pomoći, pa lokalna uprava može računati na određenu pomoć Vlade, kako je to već urađeno u nekim opštinama kao što je Nikšić. Namjeravamo da podržimo jedan broj investicija koje su važne u Beranama, za kvalitet javnih usluga.

Ohrabruje okolnost da će uskoro biti završen projekat izgradnje Univerzitetskog centra, nastavljaju se radovi na Poliklinici, ubzavaju se radovi na Sportskom centru, kao i radovi koji se tiču unapređenja putne infrastrukture, prije svega obilaznice”, rekao je Lukšić.

On je dodao da u Beranama postoji izvjestan broj preduzeća koja predstavljaju zdravo jezgro, koje bi uz određenu podršku moglo da se razvija.

I u oblasti poljoprivrede, u Beranama se prepoznaje značajna razvojna šansa, tako da očekuje puno posla u tom gradu.

“Projekat sanitarne deponije i reciklažnog centra u Beranama je od ključnog značaja, ukoliko želimo da unaprijedimo stanje ekološke infrastrukture, i prema tom projektu treba imati jasan stav”, rekao je Lukšić, dodajući da je neophodno svu proceduru obaviti na način koji zahtijevaju davaoci kredita, prije svega Evropska investiciona banka.

Delegacija građana MZ Beranselo, uspjela je juče da preda pismo predstavnicima Lukšićeve službe za odnose za javnošću, u kojem su iznijeli svoje gledište u dijelu ispunjavanja ekoloških standarda u vezi sa deponijom na Vasovim vodama.

Mještanima je rečeno da će u pisanoj formi dobiti odgovor iz kabineta, a u neformalnom i nezvaničnom razgovoru, Lukšić je građanima Beransela, samo rekao da će se raditi sanacija postojećeg smetlišta na Vasovim vodama.

Most čeka proljeće

Premijer Igor Lukšić, je u Andrijevici obišao dio poplavama oštećenih područja, odnosno lokaciju sa koje je Lim u novembarskim poplavama, u potpunosti odnio most, koji spaja grad sa selom Seoce.

“Pokrenuli smo aktivnosti u saradnji sa Direkcijom za javne radove kako bi se što prije otklonile posljedice od poplava na tom području, ali, na žalost, vremenske prilike nijesu naklonjene, pa će radovi morati da čekaju. U međuvremenu ćemo izraditi projektnu dokumentaciju” rekao je Lukšić.

Razgovarano je i o pomoći u vidu granta Opštini Andrijevica da se unaprijedi vodosnabdijevanje, pomogne realizacija projekata u oblasti usluga, služba zaštite i spasavanja, sportski sadržaji i slično, a ti projekti bi trebali da se nađu u kapitalnom budžetu.

Lukšić je napomenuo da će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, pokušati da sa novim vlasnikom fabrike “Soko Štark”, dogovore obnovu proizvodnje, što bi značajno promijenilo ekonomsku situaciju u Andrijevici.

Predsjednik Opštine Veselin Bakić je rekao da činjenica da poslije 15 godina premijer dolazi u Andrijevicu, uliva nadu za oporavak.

Preporučujemo za Vas