Konačno ćemo znati gdje smo

Rezultati TIMSS-a će pokazati da li obrazovni sistem ostvaruje napredak, kaže Dragana Dmitrović
517 pregleda 0 komentar(a)
djeca, škola, Foto: Shutterstock
djeca, škola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.03.2018. 17:49h

Devetogodišnjaci će ove godine prvi put biti testirani iz matematike i prirodnih nauka u okviru u Međunarodnog istraživanja trendova u znanju iz tih predmeta - TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study).

Pilot testiranje će obuhvatiti oko 1.300 đaka petog razreda u 28 škola, u periodu između 15. aprila i 15. maja 2018.

Ono bi trebalo da ukaže na prednosti i mane obrazovnog sistema i pozicionirati ga na međunarodnom nivou.

“Zemlje koje stalno učestvuju u ovim istraživanjima dobijaju podatke na osnovu kojih je moguće utvrditi trendove u vezi sa postignućima učenika. To predstavlja važan podatak kada se razmatra da li obrazovni sistem, u ispitivanim oblastima, ostvaruje napredak i u kojoj mjeri“, kazala je „Vijestima“ direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović.

TIMSS istraživanje se realizuje od 1995. u okviru četvorogodišnjih istraživačkih ciklusa, a po pravilu, ispituju se postignuća učenika na kraju četvrtog i osmog razreda.

Riječ je o projektu Međunarodnog udruženja za evaluaciju obrazovnih postignuća (IEA), dok TIMSS rukovodi njime.

Razlika između PISA i TIMSS testiranja, objašnjava Dmitrovićeva, je što se PISA bazira na vještinama učenika i primjeni u vezi sa konkretnim problemima, a TIMSS stavlja fokus na postignućima u matematici i prirodi kroz aspekat nastavnog plana i programa.

Projektom u Crnoj Gori, pored ICCG, rukovodi Direktorat za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete, a podršku za naše učešće obezbjeđuje Evropska komisija.

„TIMSS ispitivanja zasnivaju se na okvirima koji se ažuriraju u svakom ciklusu, a uključuju 350 testnih pitanja iz aritmetike, geometrije, prikaza podataka te fizike, hemije, biologije, nauke o životu i Zemlji. Oko 40 odsto testnih pitanja se inovira u svakom ciklusu. U TIMSS istraživanju učenici rješavaju ispitne sveske i upitnike. Upitnike popunjavaju i roditelji, nastavnici i direktori kako bi se prikupili podaci o obrazovnim sistemima, nastavnim planovima i programima, efikasnosti nastave i karakteristikama učenika, učitelja i škola“, kazala je „Vijestima“ direktorica Direktorata Mubera Kurpejović.

TIMMS testiranje se radi u štampanoj formi ili na računaru. Za TIMSS probno testiranje ove godine 27 zemalja rade testiranje na papiru, a među njima je i naša država, a 31 zemlja radi na računaru. PISA testiranje petnaestogodišnjaka iz matematičke i jezičke pismenosti je počelo. Crna Gora je do sada bila na začelju.

Bonus video: