MVP: Jedan dio crnogorskih radnika iz Libije danas kreće kući

Od nadležnih organa Italije dobili smo informaciju da su njihove linije do Tripolija redovne i da naši državljani mogu doći tim linijama”, kazao je Stamatović
0 komentar(a)
Libija protesti, Foto: Reuters
Libija protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2011. 11:59h

Na evakuaciji crnogorskih državaljana koji se trenutno nalaze u Libiji intenzivno se radi, a iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija kazali su “Vijestima” da postoji mogućnost da će jedan dio radnika danas krenuti za Crnu Goru.

“Od nadležnih organa Italije dobili smo informaciju da su njihove linije do Tripolija redovne i da naši državljani mogu doći tim linijama”, kazao je direktor konzularnih odnosa u Ministarstvu Željko Stamatović.

On je dodao i da se evakuacija ostalih državljana naše zemlje očekuje narednih dana.

Ranije danas, iz MVP je agenciji Mina saopšteno da ne mogu sa sigurnošću reći kada će građani biti evakuisani.„Disperzija naših radnika je velika. Ne samo naših, već i drugih po cijeloj Libiji i problem je osnovni prevoz – lučni i avionski“, objasnio je Stamatović. U Libiji je, prema nejgovim riječima, od 70 do 80 osoba iz Crne Gore, i Ministarstvo nastoji da sve državljane okupi i zajedno preveze.„Razgovarao sam sa gospođom čiji muž radi na naftnom polju u mjestu blizu Egipta. Ona je kazala da on ne može da se preveze osim avionom, a taj saobraćaj ne radi“, rekao je Stamatović.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Mirko Stefanović rekao je danas beogradskim medijima da su državljani Crne Gore koja nema ambasadu u Libiji dobili instrukcije da se jave ambasadi Srbije i da će Srbija, koja danas počinje evakuaciju svojih državljana, "pomoći svima koliko može".

Crnogorski radnici u Libiji očekuju evakuaciju: dolaze brodom

Evakuacija naših radnika iz Libije planira se brodom, kazao je "Vijestima" Dušan Radović, jedan od vlasnika konzorcijuma IMK čija firma je izvodila radove na izgradnji željeznice i druge putne infrastructure u Ra’s Lanuf (Raš Lanuf) na oko 300 kilometara od Tripolija.

On je kazao da su u toku pregovori sa nekoliko brodarskih kompanija, između ostalih i sa barskom Prekookeanskom plovidbom o unajmljivanju trajekta Sveti Stefan.

“Nismo dobili dozvolu za slijetanje aviona, pa naši radnici u kampu u ne mogu na taj način napustiti Libiju, zbog čega smo morali potražiti alternativni način napuštanja nemirom zahvaćene Libije”, objašnjava Radović.

Radničko naselje tkz. Ruski kamp u kome se nalazi oko 800 zaposlenih, među njima i 250 radnika IMK sa prostora bivše Jugoslavije, udaljen je samo kilometar od luke u Raš Lanufu.

“Svih 50 radnika iz Crne Gore, od kojih je 40 iz Herceg Novog su dobro”, kazao je Radović.

Novljanin Miljan Novaković se jutros javio porodici potvrdivši da su svi u Ruskom kampu dobro I da očekuju evakuaciju.

Antivladini protesti u Libiji počeli su prije sedam dana. Organizacija Hjuman rajts voč saopštila je da su od početka protesta poginule 233 osobe, dok je Međunarodna federacija Liga za ljudska prava navela da je poginulo između 300 i 400 ljudi.

U Libiji ranjeno 10 državljana BiH

Deset državljana Bosne i Hercegovine povrijeđeno je u napadu na kamp u okolini Bengazija u Libiji, prenosi hrvatski Tportal saopštenje Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kamp u kojem su smješteni radnici iz BiH u ponedjeljak naveče su napali pljačkaši. Tada je ranjeno 10 osoba iz BiH, ali niko teže.

Ranjene radnike je angažovala jedna kompanija u malezijskom vlaništvu.

U Libiji trenutno bravi oko 1.500 građana BiH angažovanih na različitim poslovima, od građevinskih radnika do ljekara u libijskim bolnicama.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH su kazali da preduzimaju mjere kako bi osigurali evakuaciju svojih državljana, ali da je "cijeli proces postao jako složen, jer je vazdušni prostor iznad Libije zatvoren za civilni saobaćaj.

Bonus video: