Studenti poručili - uvesti avgustovski rok ili počinju protesti

"Što se nas sa Filozofskog fakulteta tiče mi nećemo mirovati a drugi neka odluče kako će" poručio je Batrićević.
70 pregleda 0 komentar(a)
Pravni fakultet, Foto: Boris Pejović
Pravni fakultet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.02.2011. 14:35h

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću oko 1.300 studenata potpisalo je peticiju za uvođenje avgustovskog ispitnog roka i formiranje komisije koja će nadgledati rad profesora.

Student povjerenik fakulteta u Nikšiću Boban Batrićević kazao je da je odziv studenata više nego odličan ako se ima u vidu da je od oko 2.500 studenata Filozofskog fakulteta 1.500 njih koji redovno dolaze na predavanja, dok su ostalo postdiplomci, kao i oni kojima je ostao ispit-dva ili su na doškolovavanju.

"Što se tiče Berana od oko 280 studenata peticiju je potpisalo njih stotinak", kazao je Batrićević.

"Studenti smatraju da je avgustovski rok više nego neophodan, a što se tiče disciplinske komisije ona je odavno trebala da bude oformljena jer ima dosta njih koji ne poštuju akademski kodeks časti. Na žalost imamo i takvih profesora koji smatraju da su studenti "robovi" njihovog autoriteta. Nadam se da će nakon ovoga biti potpuno druga priča" kazao je Batrićević.

On je uvjeren da će Senat Univerziteta odobriti traženi avgustovski rok i poručio da ako se to ne dogodi da će studenti Filozofskog fakulteta početi sa protestima.

"Što se nas sa Filozofskog fakulteta tiče mi nećemo mirovati a drugi neka odluče kako će" poručio je Batrićević.

Na Pravnom fakultetu potpisima podržali najavljeni Set studentskih mjera

Par hiljada studenata Univerziteta Crne Gore dalo je svojim potpisom podršku Setu studentskih mjera koje se, pored ostalog, odnose na uvođenje avgustovskog roka za polaganje ispita, formiranje komisije za kontrolu korupcije, kao i osnivanje disciplinske komisije koja bi kažnjavala nedolično ponašanje profesora.

Samo na Pravnom fakultetu u roku od dva sata svoj potpis je dalo preko 200 visokoškolaca.

Iz Studentskog parlametna UCG istakli su da se nadaju da će od srijede do petka, kada je predviđeno potpisivanje, još veći broj studenata podržati zahtjeve i uvođenje novih mjera.

“Na Pravnom fakultetu očekujemo i više od hiljadu potpisa, jer ne vidim razlog zbog kojeg neko ne bi htjeo da potpiše. U srijedu ćemo krenuti sa akcijom u Budvi i Bijelom Polju, tako da se nadamo ogromnoj podršci Setu studentskih mjera”, kazao je student povjerenik i predstavnik studenata UCG u Senatu, Zoran Rakočević.

On je dodao da je prioritetni zahtjev uvođenje avgustovskog roka, a potpisima će studenti zatražiti i formiranje disciplinske komisije koja će kontrolisati rad profesora i njihov odnos prema studentima.

“Ovim se pokreće i inicijativa za renoviranje postojećih studentskih domova i izgradnja novih, otvaranje studentske klinike, gdje će se za ljekarsku pomoć obraćati oni koji to ne mogu uraditi u svojim matičnim gradovima”, dodao je on.

Rakočević je kazao i da će pomenute mjere biti upućene na adresu Uprave Univerziteta Crne Gore, odnosno, onih koji su nadležni za određena pitanja.

“Uputićemo potpise Senatu, Upravnom odboru, direktno rektoru ili prorektoru – zavisi od toga ko je i za šta nadležan. Nadam se da ćemo dobiti podršku i razumijevanje, jer smatramo da naši predlozi neće povrijediti ničiji status, niti će ugroziti nekoga, već da će poboljšati komunikaciju između studenata i profesora, a predavačima dati zadatak da bolje obavljaju posao”, poručio je on.

Bonus video: