Crnogorski radnici će večeras biti evakuisani iz Libije

"Svi naši radnici su dobro, živi i zdravi i prethodnih dana nisu imali nikakvih problema. Istina povremeno je dolazilo do prekida telefonskih i internet veza", kaže Radović.
0 komentar(a)
libija protesti, Foto: Telegraph
libija protesti, Foto: Telegraph
Ažurirano: 21.02.2011. 12:06h

"Radnici firme IMK na gradilištu u Raš Lanufu ( Ra’s Lanuf ) oko 300 kilometara istočno od Tripolija su dobro i večeras ili sjutra trebalo bi da budu evakuisani iz Libije", kazao je "Vijestima" Dušan Radović jedan od vlasnika tog rusko-srpsko-crnogorskog konzorcijuma.

Konzorcijum IMK u Libiji već godinu i po izvode radove na izgradnji željeznice i druge putne infrastrukture.

Na tom gradilištu angažovano je oko 250 radnika sa prostora bivše Jugoslavije, njih 50-ak je iz Crne Gore, najviše iz Herceg Novog.

Radović je kazao da je već napravljen plan evakuacije i da traže dozvolu da jedan avion sleti na aerodrom u neposrednoj blizini radničkog kampa.

Kako je riječ o aerodromu bez međunarodne dozvole, postoji mogućnost da će naši radnici morati da se ukrcaju na drugom aerodromu koji je udaljen 250 kilometara od kampa.

"Svi naši radnici su dobro, živi i zdravi i prethodnih dana nisu imali nikakvih problema. Istina povremeno je dolazilo do prekida telefonskih i internet veza", kaže Radović.

Jedan Novljanin koji je na radu u Libiji više od pola godine kaže da se iz okolnih mjesta čuje sporadična pucnjava i da se u tim mjestima "po njihovom saznanju "šenluči".

Zastupa nas Srbija

Ministarstvo inostranih poslova nastoji da izađe u susret zahtjevima porodica crnogorskih državljana i blagovremeno obezbijedi sve relevantne informacije. Oni, kako su dodali, preduzimaju sve korake za uspješno organizovanje evakuacije, u saradnji sa poslodavcima i nadležnim organima drugih zemalja.

Iz tog resora su kazali i da su u stalnom kontaktu sa ruskom ambasadom u Tripoliju, ambasadama drugih zemalja, kao i ambasadom Srbije, koja, kako dodaju, zastupa interese Crne Gore u toj zemlji.

“Od njih smo informisani da životi crnogorskih državljana, kojih ima nekoliko desetina, za sada, nijesu ugroženi”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: