Majka zavisnika optužuje ljekare i apotekare

Izabrani ljekari mog sina su pisali psihofarmake “mendileks”, “flormidal”, “trodon” i “heptanon”. Ovo ni slučajno nije terapija mog sina niti bilo kojeg bolesnika zavisnika
428 pregleda 0 komentar(a)
tablete, Foto: Shutterstock.com
tablete, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.02.2011. 09:16h

Nezadovoljna sprovođenjem ljekarske etike Slavka Ulićević kaže da doktori njenom sinu, zavisniku od psihoaktivnih supstanci, prepisuju pogrešne ljekove, koji ga ne liječe već su mu zamjena za narkotike.

"Vjerovatno će mnogi pomisliti da je nemoguće da neki ljekari mogu postati namjerne ubice, jer čuvaju sebe od drugih a ne druge od sebe. Ovi drugi su im samo poslovna obaveza koju odrađuju bez etike, humanosti i ostalih parametara koje sadrži Hipokratova zakletva a koju su zaboravili", ozlojađeno kaže Slavka.

"Za sada znam da izabrani ljekar mog sina dr Ljiljana Zogović i njen kolega dr Mensur Grbović su pisali psihofarmake “mendileks”, “flormidal”, “trodon” i “heptanon”. Ovo ni slučajno nije terapija mog sina niti bilo kojeg bolesnika zavisnika, jer ovi ljekovi su za njih pravi otrovi pa zbog ovakvih dobročinitelja u zadnjih pola godine moj sin je bio tri puta klinički mrtav", ozlojađeno priča Slavka.

Na pitanje ”Vijesti” da li su izdavani ovi ljekovi, doktor MnsurGrbović negira navode Ulićevićeve.

"Recepte pišu izabrani doktori, a ponekad i psihijatri, izabrani doktori propisuju ljekove po izvještaju specijaliste. Dešava se da zavisnici traže ono što nije, propisano ali to mi ne činimo", kaže Grbović.

Iz Doma zdravlja su saopštili da se pomenuti ljekovi koriste u liječenju zavisnika od psihoaktivnih supstanci, ali pod strogim nadzorom ljekara psihijatra i strogo dozirano.

"Svi ljekovi se propisuju u određenim uslovima, zavisno od individualnog stanja, a neki od njih, u prvom redu 'trodon', mogu se uzimati samo određeno vrijeme, što takođe kontroliše ljekar”, kažu iz službe Doma zdravlja.

Doktori opšte prakse Kenan Katana i Slaviša Rabrenović iz Doma zdravlja u Bloku V, su kazali da su u kontaktu sa zavisnicima od psihoaktivnih supstanci te da im prepisuju ljekove koje im predloži specijalista, ali da ne smiju davati više informacija za medije.

Farmaceuti tvrde da izdaju samo ljekove koji su propisani receptom i da vode strogo računa pogotovo kad primijete da je lice sumnjivo.

"Iz oblasti psihotropskih supstanci najviše nam se traže sedativi i anksiolitici: “bromazepam”, “diazepam”, “ksalol”. Ukoliko pacijenti nemaju recept vodi se evidencija o lijeku koji se upisuje u knjizi evidencije o receptima gdje se navodi ime apotekara, kome je izdat lijek, količina lijeka i ime ljekara koji je propisao lijek", kazala je farmaceut apoteke “Prima pharm” Milica Raičković.

Iz apoteke “ Sveti vrači” kažu da vode računa šta i kome izdaju lijek, rade po propisima i izdaju takve vrste ljekova isključivo sa receptom.

Slavka Ulićević tvrdi da u apotekama ipak izdaju ljekove bez velike kontrole i često po želji pacijenata.

"Izvjesni ljekari žele da budu “dobri” za takve bolesnike te čine da ih potpuno unište. Trebalo bi da prouče farmakologiju i zaboravljeno gradivo, jer kada nemaju stručno znanje nemaju ni savjesti", kaže Ulićević i dodaje da ovaj problem traje već duže vrijeme i da je jednom protiv jednog “milosrdnog” doktora podnosila krivičnu prijavu javnom tužiocu i Ljekarskoj komori Crne Gore i rekli su mi da ne postoji jedinstven stav u liječenju ove bolesti, pa je taj doktor ispao “etički” ispravan.

Ministar nije odgovorio

Ulićevićeva se povodom pomenutih problema obraćala, kaže, ministru zdravlja, ali nije želio da odgovori.

"Ministar vjerovatno uvažava rečenicu “errare humanum est”! Kod ljekara se takve greške skupo plaćaju i molila bih ministra zdravlja da provjeri ovu živu istinu ili pošalje svoje saradnike gdje mogu potvrditi autentičnost mojih navoda. Ipak se nadam da će to učiniti, (iako ima nešto trulo u državi Danskoj-rece Šekspir,)", kaže Slavka.

Direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić je upoznat sa ovim problemom i rekao je , kako ona kaže, da svaki roditelj ima pravo da zna šta pišu ljekari svojoj djeci i istovremeno obećao daće ispitati eventualne greške ljekara.

"Izabrani doktori u Domu zdravlja zavisnicima psihoaktivnih supstanci ljekove propisuju isključivo na osnovu specijalističkog izvještaja psihijatra, a ne zato što to zahtijevaju ovi pacijenti. Ljekarima ni zakon ni ljekarska etika ne dozvoljavaju da bolesnicima pišu recepte za ljekove koje oni traže. Generalno, nikome se ne propisuju ljekovi po želji, već po uspostavljenoj dijagnozi, uspostavljenoj od starne izabranog doktora ili ljekara specijaliste”, saopšteno je iz službe za odnose sa javnošću Doma zdravlja Podgorica.

Bonus video: