Pokušali da prodaju parcelu za soliter u Bloku pet

Obrazloženja zbog čega je povučena ta Odluka sa sjednice Skupštine Glavnog grada nije dato
153 pregleda 6 komentar(a)
Blok 5, soliter, Foto: Boris Pejović
Blok 5, soliter, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.03.2018. 06:59h

Glavni grad je imao namjeru da proda parcelu od skoro sedam hiljada kvadrata na kojoj je planirana izgradnja solitera od 25 spratova u Bloku pet, ali je Odluka o tome povučena sa dnevnog reda sjednice održane 16. marta.

Obrazloženja zbog čega je povučena ta Odluka, kojom je Glavni grad odredio 1.474.489 kvadrata zemljišta koje može biti predmet raspolaganja u ovoj godini zbog izgradnje objekata koji su predviđeni planskom dokumentacijom, nije data. Predsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA, Luka Rakčević smatra da je Glavni grad pokušao da odbornici tu Odluku “neprimjetno usvoje u Skupštini”.

“Nije dato obrazloženje zašto se od toga odustalo, a među parcelama, koje su trebale da budu ponuđene, svakako je ova u Bloku najatraktivnija”, kazao je Rakčević.

On smatra da je „prosto je nevjerovatno da gradonačelniku Stijepoviću, uprkos javno izrečenom obećanju, uopšte i pada na pamet da prodaje atraktivno gradsko zemljište u Bloku V, na kome je i dalje važećom planskom dokumentacijom planiran soliter od čak 25 spratova, sa dvije bočne stambeno-poslovne zgrade”.

“To samo potvrđuje da je njegovo obećanje da se ‘soliter neće graditi’ bila puka politička reakcija na snažne, konstruktivne i dobronamjerne aktivnosti koje je URA mjesecima sporovodila, u cilju zaštite Bloka V, ali i da DPS-u ne pada na pamet da interese građana stavi ispred privatnih interesa, bilo njihovih funkcionera ili povezanih tajkuna”, ukazao je Rakčević.

Građanski pokret URA je, sredinom prošle godine, prvi pokrenuo priču oko važeće planske dokumentacije u Bloku V i tražio brisanje solitera „Milenijum“. Tada je URA inicirala proces poništavanja dijela planske dokumentacije za sporni soliter, ali su odbornici DPS-a u Skupštini Glavnog grada to odbili.

„Naša misija je bila da aktuelizujemo ona pitanja koja zaista dotiču građane Bloka V, pa smo pored inciijative za brisanjem solitera i zaštite autentičnog urbanističkog i arhitektonskog izgleda tog naselja, građanima predstavili i detaljan Plan, koji je podrazumijevao brojne konkretne aktivnosti koje je potrebno preduzeti u narednom periodu”, kazao je Rakčević.

Bonus video: