Poslodavci manje skeptični kada treba zaposliti osobu sa invaliditetom

Rezultati sa terena pokazuju da bi 80 odsto poslodavaca zaposlilo OSI ako bi našli osobe koje imaju odgovarajući nivo obrazovanja
113 pregleda 0 komentar(a)
aleksandra popovic, Foto: Vesko Belojević
aleksandra popovic, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 18.02.2011. 11:38h

U toku trajanja projekta “Berza rada za osobe sa invaliditetom (OSI)” Udruženja paraplegičara Crne Gore zaposleno je devet lica, saopšteno je na konferenciji o njegovim rezultatima.

“Uprkos tome što prave plodove truda koji je uložen, možemo očekivati u periodu nakon završetka ekonomske krize, već sada možemo reći da se stvara pozitivan ambijent za zapošljavanje osoba sa invaliditetom”, rekao je program menadžer u Udruženju, Vladan Nikolić.

Rezultati sa terena, kako je rekao, pokazuju da bi 80 odsto poslodavaca zaposlilo OSI ako bi našli osobe koje imaju odgovarajući nivo obrazovanja i zanimanja koja su njima potrebna.

Tokom trajanja projekta, od marta prošle godine, agenti Udruženja su posjetili skoro 300 firmi, a anketirano je blizu 4.000 rukovodilaca.

“Intervjuisano je više od 100 OSI, od čega polovinu čine žene. Uputili smo i 16 OSI na intervju kod određenih poslodavaca”, rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao i da razgovor agenata sa poslodavcima pozitivno utiče na njihovu svijest, jer su, nakon prvobitne skeptičnosti, oni postali zainteresovani za zapošljavanje OSI.

“Potpisan je i Memorandum o saradnji sa ciljem povećanja zapošljivosti i zapošljavanja OSI. Potpisnici su svi akteri koji treba da se uključe u rješavanje tog problema”, rekao je Nikolić.

Kako kaže menadžerka Aleksandra Popović, projekat je obuhvatio i medijsku kampanju, kao i, osim pomenutog servisa, Berza rada, i servis besplatne pravne pomoći za OSI koje traže zaposlenje.

“Berza rada je prvi sveobuhvatan projekat takve vrste. Podrazumijevao je da agenti Berze rada neposredno razgovaraju sa poslodavcima, i posreduju između njih i osoba sa invaliditetom”, objasnila je Popovićeva.

Njihov zadatak, kako je dodala, bio je da što detaljnije upoznaju poslodavce sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI. Zadatak im je bio i da poslodavce upoznaju sa preostalim radnim sposobnostima OSI za koje većina psolodavaca ne zna.

Projekat je realizovan uz finansijsku podršku USAID/ORT.

Bonus video: