Pljevljaci hoće Kupačicu, samo da Žabljak ne ugrabi!

Mnogi Pljevljaci su oduševljeni sa ovim umjetničkim djelom i rado bi ga vidjeli u svom gradu, rekao je Milorad Mitrović.
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2011. 18:04h

Nevladina organizacija „Breznica“ zatražila je od autora skulpture „Čežnja“ braće Svetozara i Svetomira Radovića, i Glavnog grada Podgorice da ustupe Pljevljima to umjetničko djelo, koje je nakon brojnih polemika u javnosti uklonjeno iz parka Ivana Milutinovića, preko puta crnogorske Skupštine u Podgorici.

“Pošto smo mi prvi koji su javno zatražili Kupačicu prije ostalih, smatramo da zaslužujemo da bude kod nas, jer pouzdano znamo da će i neke druge sjeverne opštine zatražiti ovo umjetničko djelo", rekao je izvršni direktor „Breznice“ Milorad Mitrović.

"Stoga smatramo da bi bilo dobro, iz više razloga, da sklupturu Kupačice poklonite Pljevljima, koja bi krasila centar najsjevernijeg grada Crne Gore. U tom smislu predlažemo da se ova vrijedna skluptura ustupi Pljevljima, koja bi poslije toliko godina konačno dobila spomenik izuzetne umjetničke vrijednosti”.

„Podgorički kritičari Kupačice izgleda da previše gledaju pomodne fešn TV kanale i anoreksične i muškobanjaste manekenke na modnim pistama"

Mrtva trka sa Žabljakom?

On tvrdi da od postavaljanja spomenika izginulim u Pljevaljskoj bici do danas, u tom gradu nije postavljen nijedan kulturni spomenik, za razliku od Nikšića i Podgorice, gdje se čak i pticama podižu spomenici.

„Kritičari ovog umjetničkog djela iz Podgorice su bili nezadovljni izgledom Kupačice, koja po njihovom mišljenju nije dovoljno lijepo izgladala i kao takva je i uklonjena iz centra Podgorice. Za razliku od njih, mnogi Pljevljaci su oduševljeni sa ovim umjetničkim djelom i rado bi ga vidjeli u svom gradu, a vjerovatno i građani drugih gradova”, rekao je Mitrović.

Poznati pljevaljski ekolog kaže da su za skulpturu zainteresovani i na Žabljaku, pa uskoro možemo očekivati mrtvu trku za skulpturom.

„Podgorički kritičari Kupačice izgleda da previše gledaju pomodne „fešn“ TV kanale i anoreksične i muškobanjaste manekenke na modnim pistama. Tako živeći u tom, virtuelnom svijetu ljepote, nijesu primijetili da im je stvarnost i okruženje mnogo surovije i da bi trebalo kupačicu „prigrliti“ objema rukama, kao što to žele građani Pljevalja i Žabljaka", rekao je Mitrović.

"Smatramo da biste ustupanjem Kupačice Pljevljima učinili veliku uslugu, prvo autorima sklupture, podgoričkom „Vodovodu“, Sudu i građanima, jer bi na taj način „čežnja“ pomirila zaraćene strane i estetska razmimoilaženja na veliko zadovoljstvo i autora i onih kojima se Kupačica dopada”.

Mitrović kaže da se zbog Kupačice vodi sudski spori zmeđu autora skulpture Čežnja, braće Svetozara i Svetomira Radovića, Glavnog grada i preduzeća „Vodovod“ iz Podgorice.

Galerija

Bonus video: