Ulcinjanku Mirsadu Kurtović napao konzul u Frankfurtu

Konzul Slobodan Žarić je 1981. godine bio komandant združenih jedinica SMUP-a za područje Kosovska Mitrovica.
354 pregleda 0 komentar(a)
Konzulat u Frankfurtu, Foto: Arhiva Vijesti
Konzulat u Frankfurtu, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.02.2011. 07:42h

Ulcinjanka Mirsada Kurtović doživjela je neprijatnost u crnogorskom konzulatu u Frankfurtu gdje je, kako tvrdi, 4. februara konzul Slobodan Žarić prvo maltretirao a potom se i umalo fizički obračunao sa njom.

U žalbi generalnom konzulu Abidu Crnovršaninu, Kurtović kaže, da je Žarić dva puta neljubazno i neprimjerenim riječima udaljio sa šaltera nakon što je htjela da prijavi da joj je kćerka izgubila pasoš i da pita šta je sve potrebno za novu putnu ispravu.

Ne govorite iza leđa

“Poslije izvjesnog vremena na drugi šalter stigao je vicekonzul Nikola Ljuljđuraj koji me vrlo ljubazno primio i pružio sve potrebne informacije. Na albanskom jeziku sam mu se zahvalila pitajući ga gdje mogu uložiti žalbu na ponašanje Žarića koji se, kako sam mu objasnila, odnio neprofesionalno i uvredljivo”, piše Kurtović u žalbi.

Ulcinjanka je navela da je Žarić “vjerovatno iritiran što je pričala na albanskom jeziku 'reagovao vrlo burno' upozorivši je “da mu ne govori iza leđa”.

“Tada je sa šaltera došao u čekaonicu na sav glas psujući me u prisustvu osoblja i stranaka. Na svu sreću, jedan mladić koji je bio u čekaonici spriječio je Žarića da se fizički obračuna sa mnom. U tom momentu, u čekaonicu je došao Ljuljđuraj koji me u kancelariju uveo sa druge strane da me smiri od šoka i poniženja”, kazala je Kurtović.

Ali, kako kaže, ni tu nije bio kraj njenih muka.

“Žarić se vratio u kancelariju i ponovo počeo da me vrijeđa i prijeti. Opet je pokušao da me udari ali se ovog puta ispriječio Ljuljđuraj. Kasnije sam obavila razgovor i sa Crnovršaninom koji mi je nakon što je čuo šta mi se dogodilo, uputio riječi izvinjenja”, navodi Kurtović.

Ona je rekla da je ipak odlučila da napiše žalbu zbog straha, šoka i poniženja koje je doživjela.

Kurtovićeva se nada da će Ministarstvo vanjskih poslova preuzeti sve svoje nadležnosti kako se ovakvi ili slični slučajevi u crnogorskim predstavništvima u Evropi i svijetu više nikad ne bi dogodili.

Ministarstvo se izvinilo

Ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da su odmah nakon što je obaviješteno o incidentu, po nalogu ministra, generalni sekretar i direktor direkcije za konzularne poslove posjetili konzulat u Frankfurtu i upoznali se sa svim detaljima.

Oni su, kako je saopšteno razgovarali i sa Mirsadom Kurtović i izvinili se u ime Ministarstva.

Ona je izjavila da cijeni izvinjenje i reakciju Ministarstva i zahvalila se na ovom gestu. Pripremamo detaljan izvještaj o ovom događaju. Kolegijum Ministarstva će na osnovu toga, u skladu sa Zakonom donijeti adekvatnu odluku”, piše u saopštenju.

Žarić 1981. godine bio komandant policije u Kosovskoj Mitrovici

Žarić je od 1976. godine do 1996. radio u MUP-u Crne Gore, između ostalog i u posebnim jedinicama, a bio je komandant policije u Kosovskoj Mitrovici 1981. godine.

  • 1978 položio državni ispit
  • 1976-1980 viši inspektor u Upravi policije i zamjenik komandanta Posebne jedinice policije
  • 1981 komandant združenih jedinica SMUP-a za područje Kosovska Mitrovica
  • 1982-1991 načelnik VI odjeljenja SDB MUPa Crne Gore
  • 1991-1993 Viši inspektor u I Upravi SDB MUPa Crne Gore
  • 1993-1996 Glavni inspektor za KOZ republičkih organa u SDB MUPa Crne Gore
  • 1996-1998 Zamjenik direktora službe za zajedničke poslove Savezne vlade SRJ
  • 1998-2001 neraspoređen
  • 1999 20. april - 20. jul Komandant posebne jedinice MUP-a Crne Gore u Rožajama
  • 2002-2004 glavni inspektor za KOZ u SDB MUP-a Crne Gore
  • 2004 Zamjenik rukovodioca Službe bezbjednosti, ambasador u Ministarstvu spoljnih poslova SiCG

Žarić je bivši prvak Crne Gore u karateu (teška kategorija), a 1980. je bio selektor reprezentacije Crne Gore.

Bonus video: